Ben zet ‘kankerkast’ in elkaar

Billy niet bepaald gebruikersvriendelijk

Data-analist Ben Elker (31) uit Bilthoven heeft al enkele maanden een chronisch tekort aan opslagruimte. Zijn omvangrijke collectie boeken over de Friese taal- en letterkunde heeft een beter onderkomen nodig. Op aanraden van Elkers moeder is het de Billy-boekenkast van IKEA geworden. De gereserveerde woensdagochtend bleek echter niet toereikend, vanwege onverwachte complicaties in het constructieproces.

Elkers geschiedenis op het gebied van IKEA-meubelen is niet rooskleurig. De Grundtal wandplank wist nooit zijn bestemming in de keuken te bereiken, volgens Elker omdat ‘de schroefjes niet op een gipswand werken’. De rest van de Grundtalserie voor de badkamer staat nog in de kelder. Het Hopen nachttafeltje van drie jaar geleden staat wel bij Elker in de slaapkamer, echter zonder de wieltjes die er volgens het ontwerp onder horen. “Je moet het verleden nooit je toekomst laten dicteren. Ik laat me niet kisten door de Zweedse meubelgigant, Billy komt er!” aldus een vastbesloten Ben.

Al vanaf het begin van het proces paste de kast, in tegenstelling tot hetgeen in de handleiding werd voorgespiegeld, bepaald niet soepel en eenvoudig in elkaar. De diverse plankjes bijvoorbeeld, die op het eerste gezicht zeer gelijk leken, bleken toch op belangrijk punten te verschillen. “Ja, je hebt dus blijkbaar twee soorten plankjes,” aldus een gefrustreerde Elker. “En die passen dus niet. Ik heb godverdomme al tien keer gekeken hoe het moet. Op plaatje 6 staan 3 gaatjes, en op nummer 7 staan er 5. Waar de FUCK moet ik die twee gaatjes vandaan halen?” licht Elker toe.

De situatie escaleert als Elker, tegen het advies van de handleiding in, besluit de hamer ter hand te nemen om met lange spijkers de zijwand aan de achterwand te bevestigen. De knopschroeven van de IKEA, waar te weinig gaten voor zijn, houden de kast volgens Elker niet goed bij elkaar. “Soms moet je in het leven gewoon actie ondernemen. Ik heb gewoon heel veel spijkers er zo schuin doorheen gejast. De spijkers steken wel uit bij de achterkant”, verklaart de sympathieke Bilthovenaar.

De Billy zou met zijn 33 uitstekende spijkers waarschijnlijk niet door de veiligheidsinspectie komen. Bovendien moet de kast nu vijf centimeter van de muur staan. Elker is echter niet ontevreden over het resultaat. “Het is een kankerkast, maar wel mijn kankerkast. Ik kan mijn boeken er prima in kwijt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@Bus Showfeur en Kees: dan kan een rasamsterdammer nooit meer positief zijn. Dat wordt dan een blunder van de grootte NZ-lijn. Gevoelsmatig kan ik wel iets met die betekenissen. Dus jij woont in Almere-Haven Bus Showfeur?
🙂

Reageer
gravatar

@Feldwebel: Zoiets heet in De Haven ‘een amsterdammer’. Gewoon een hijsie die niet goed in de takels hangt en er uit sodemietert. Het allerleukst is het als er dan een opzichter onder staat, die bij leven afkomstig was uit onze ‘hoofdstad’.

Reageer
gravatar

Ook mooi is een zelf in elkaar gezette kast (al dan niet met lange spijkers :-)) verhuizen vanuit een pakhuisachtige woning. En dat ie dan alleen maar met een touw en het hijsmechanisme vanaf verdieping 1 door het raam/deuren naar beneden kan. Dan treedt namelijk een natuurkundig fenomeen in werking genaamd ‘dat trekt zichzelf wel vast’. In de praktijk viel het tegen en bleek de kast te bestaan uit meer onderdelen dan er in de gebruiksaanwijzing stonden.

Reageer
gravatar

Sorry het moet dus Willem Swift |zijn ipv ben die het schreef deze verslaglegging..Dus de bovenstaande tekst is ook voor deze bedoeld.

Reageer
gravatar

Ben Bedankt voor deze verslaglegging, lag in een deuk omdat ik het geheel ken…Ik heb namelijk ook zo`n haat liefde verhouding met ikea spul…hahahh. Sorry maar ik heb me kostelijk vermaakt met je verhaal dus…
Schaf aub nog eens wat aan wat in elkaar gezet moet….

Reageer
gravatar

Ik vind het niet zo verwonderlijk dat een data-analist slecht is in het samenvoegen van losse onderdelen: dat gaat immers geheel tegen zijn natuur in.
Ik maak me heel sterk dat zijn onderbewuste hem steeds weer een loer draait. Zijn ego wil natuurlijk bij de gewone mensen horen, maar zijn onbewuste wil daar niks van horen.
Hij kan nu een paar dingen doen: zich onder hypnose laten brengen om de kast in elkaar te zetten, een kast kopen die niet in elkaar maar juist uit elkaar gezet moet worden, iets zoeken dat voor zijn onderbewuste nog belangrijker is dan analyseren en dan onderhandelen, in therapie gaan of zich gewoon bij zijn diepere zelf neerleggen.
Tenslotte zou hij af kunnen stappen van de Friese taal- en letterkunde en iets bescheideners gaan doen, zodat zijn boeken in een eenvoudige supermarkttas passen. Zo’n taal die nog maar een persoon spreekt, bijvoorbeeld.

Reageer
gravatar

Zo zijn er ook teringtafeltjes. Zijn op zich goed in elkaar te knutselen, maar om de paar weken moet je die poten weer opnieuw aandraaien.

Reageer
gravatar

Hij had beter het bommelding kunnen nemen. Die hoef je ook niet meer in elkaar te zetten, die haalt namelijk zichzelf uit elkaar, met medeneming van een groot deel van de omgeving.

Reageer