Lonely Planet introduceert: Fly after you Die

Morele tentstokken voor de lange-afstandreiziger nu te koop

AMSTERDAM–In boekhandel Selexyz aan het Koningsplein presenteerde Lonely Planet en het Theologisch Centrum twee nieuwe reisgidsen. Ditmaal niet met een stad, streek of land als bestemming, het Hiernamaals. “Heaven” en “Hell” zoals de oorspronkelijke titels luiden zitten barstensvol “tips voor je langste vakantie ooit” aldus een enthousiaste Phill Donaghy, hoofd sales van Lonely Planet Benelux. Bij de presentatie zijn naaste hoogbejaarden ook veel terminale kankerpatiënten en beoefenaars van “extreme sports” aanwezig.

De twee reisgidjes, elke ruim 1500 pagina’s dik, bieden reizigers na de dood een onmisbare leidraad voor een prettig verblijf in Hemel of Hel. Het is het resultaat van een eenmalige samenwerking tussen de Lonely Planet en het Theologisch Centrum. De Lonely Planet brengt de praktische expertise die vervolgens wordt aangevuld met een onmisbaar theoretisch kader. Piet Geels, co-auteur van het Theologisch centrum, is vooral geïnspireerd door de moderne theologie van Harry Kuitert. “De boeken zijn ook voor ‘ietsisten’ toegankelijk. Wij reiken als het ware de morele tentstokken aan en de Lonely Planet geeft tips over waar je de tent het beste kan neerzetten”, aldus Geels.

Lonely Planet denkt slim in te spelen op de heropleving van de religie en de moderne reislust. “We merkten dat er een enorme behoefte was aan een goede reisgids voor het Hiernamaals. De meeste mensen reizen totaal onvoorbereid naar hun laatste bestemming en dat terwijl ze er toch vaak voor eeuwig blijven” vult Donaghy aan. “Onze gidsjes zijn niet alleen bedoeld voor mensen die het maximale uit de eeuwigheid willen halen, maar helpen mensen bij het kiezen van de juiste eindbestemming.”

“Zowel Hel als Hemel zijn hele complete reisbestemmingen” aldus Floortje Dessing, die voor de Nederlandse versie beide bestemmingen bezocht, “je moet moreel goed ingepakt zijn en zelf een goede afweging maken van je wilt. De Hemel heeft altijd mooi weer en de inwoners zijn vriendelijk. Het landschap lijkt heel erg op de Vinkeveense Plassen. Alles is wel heel goedkoop en dat ga je op lange termijn toch merken.” “Hel is bijna het tegenovergestelde,” weet ook Chris Zeegers, “Het is er onwijs warm en altijd bewolkt, maar je kunt er alles doen wat God verboden heeft.”

Ook de muziekliefhebber moet zijn keuze goed overwegen. Liefhebbers van klassieke muziek kunnen het beste voor de Hemel kiezen, behalve natuurlijk de Wagner fans. Hiphop en heavy metal daarentegen zijn weer beter vertegenwoordigd in de Hel. Wie een bezoek wil brengen aan bekende staatshoofden, kan ook het beste de Hel bezoeken, een uitzondering daargelaten. Ook de meeste Verlichtingsfilosofen geven hun lezingen in de verdoemenis. De nieuwe editie geeft ook enkele praktische tips: voor afspraken met Jezus of Einstein dient u al tijdens het aardse bestaan te boeken, aangezien beide heren er naar verluidt een dodelijk schema op nahouden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *