Bush krijgt 10 gevangenen als afscheidscadeau

Voormalig president krijgt kans om door te gaan met verspreiden van vrijheid en democratie

Eén van de eerste voornemens van de kersverse president Barack Obama is het sluiten van de gevangenis in Guantanamo Bay. Op dit moment verblijven daar ongeveer 250 vermeende terroristen. Een punt van strijd onder Amerikaanse politici en juridisch adviseurs is wat er nu met hen dient te gebeuren. Voor tien van hen is in elk geval een oplossing gevonden: zij worden als afscheidscadeau aan voormalig president Bush meegegeven.

De terreurverdachten worden eind februari uitgeleverd en naar de ranch van Bush in Crawford, Texas vervoerd. “Wij willen de president ook na zijn ambtstermijn de gelegenheid geven te vechten voor vrijheid en democratie,” aldus een woordvoerder van het Witte Huis. Om dit te realiseren heeft hij de tien gevangenen onbeperkt tot zijn beschikking. Een gedeelte van Bush’ ranch zal omgebouwd worden tot verhoorkamer. De gevangenen zijn volgens de woordvoerder ‘hoogstwaarschijnlijk ergens schuldig aan.’ Het gaat onder meer om een taxichauffeur uit Karachi, een boer uit Jemen en een kebabverkoper uit Hamburg, ‘allen potentieel levensgevaarlijke terroristen.’ Bush zelf zegt blij te zijn zich ook na zijn presidentschap te kunnen inzetten voor het verspreiden van Amerikaanse idealen.

Voormalig defensieminister Donald Rumsfeld zal samen met Bush de verhoren houden. Hierbij zal een aantal nieuwe verhoormethoden het daglicht zien. Zo heeft Rumsfeld onlangs het ‘freedomboarden’ uitgevonden. Het doel hiervan is volgens de voormalig minister het ‘op speelse wijze ontlokken van de waarheid teneinde Amerika en zijn bewoners te beschermen.’ Freedomboarden is gebaseerd op het ‘zo lang mogelijk inhouden van de adem, gelegen op een comfortabel bord’. Ook het competitieve element komt aan bod. Zo zal een jacht door de bossen de nodige beloning opleveren voor de gelukkige die de jachthonden weet te ontwijken.

Misschien wel het grootste cadeau aan Bush was het persoonlijke mailadres van Obama. De ex-president kondigt aan: “Als de gevangenen waardevolle informatie hebben, zal ik dat meteen op zijn Blackberry doorgeven.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

“…zal ik dat meteen op zijn Blackberry doorgeven.”

Wordt het niet tijd, dat ook in deze de nieuwe wind gaat waaien? Zou Bush niet hebben behoren te zeggen:
“…zal ik dat meteen op zijn African-Americanberry doorgeven”?

Het wordt allemaal zó enorm op de spits gedreven, vind ik!

Reageer