Nintendo lanceert de Mosqii ®

Gamesgigant wil het islamtische marksegment veroveren

Na de overweldigende verkoopsuccessen van de Nintendo Wii en games als Guitar Hero III en de Wii Fit, presenteert Nintendo deze week het nieuwste product in de Wii-familie, de Mosqii. Hiermee hoopt Nintendo zijn doelgroep uit te breiden naar de Islamitische gamer, volgens de marketingafdeling van het Japanse concern een ‘relatief onaangeboorde markt’.

Woordvoerder Bruce Banner van Nintendo licht het concept toe: “Nintendo is een All Laughing, All Healthy-company. We willen iedereen met onze game-producten vermaken, en zien het daarnaast als onze missie de mensen aan het bewegen krijgen in de strijd tegen overgewicht en andere welvaartsaandoeningen. Guitar Hero III is een ongekend succes, over de hele wereld. Maar het rocksterrenschap ligt binnen de Islamitische gemeenschap toch wat moeilijker. Vanwege verhalen over drank- en drugsgebruik en losbandige groupies zien we problemen in de aansluiting met het islamitische marktsegment. Ook Wii Fit is problematisch. Een belangrijk deel van de Wii Fit-activiteiten bestaat uit Yoga-oefeningen, en Yoga wordt geassocieerd met polytheïsme. Onze R&D-afdeling heeft daarom gezocht naar een product dat nauw aansluit op de wensen, behoeftes én belevingswereld van moslims.”

Het resultaat van de zoektocht van Nintendo is de game Mosqii. Mosqii bestaat uit een traditioneel versierd, kunststof bidkleedje en een game-dvd. Het spelen van Mosqii is eenvoudig. De speler maakt eerst een Islamii aan. Dat is een Mii (gamecharacter voor de Wii) in djellaba, met een voorgeprogrammeerde baard – als het een man betreft – of een gezichtssluier, wanneer het om een vrouwelijke Mii gaat.

In de game worden bidden en gamen op luchtige wijze met elkaar afgewisseld. De speler neemt plaats op het bidkleedje, dat uiteraard naar Mekka gericht dient te worden, en begint zijn salat (gebed). Het herhaaldelijk halen van de juiste noot kan de nodige bonuspunten opleveren. Van deze bonuspunten dient minstens 3 procent aan goede doelen gedoneerd te worden, als zakat.

Na de eerste vijf recitals registreert de sensor in het bidkleedje dat de speler zich opricht, en start een game sequence op het scherm. Daar verschijnen dan Amerikaanse Stealth-bommenwerpers en Israëlische Apache-helikopters, die clusterbommen en fosforgranaten afvuren. Twintig sensoren op de bidmat registreren de bewegingen van de speler, en wanneer er genoeg projectielen ontweken worden volgen steeds lastiger opdrachten. Als laatste veld dient de lange tocht naar Mekka met goed gevolg afgelegd te worden, waar volgens de ontwikkelaars de gelovigen ‘flink uitgedaagd zullen worden’.

Het spel doet de gemoederen onder die hard gamers nu al flink oplaaien. Vooral naar het verborgen bonuslevel wordt uitgekeken: tijdens deze ronde verschijnen George Bush en Geert Wilders gezamenlijk in beeld. Bush en Wilders gooien schoenen naar de gamer, en met het ontwijken van deze schoenen kunnen de nodige punten worden verdiend. Mannelijke spelers kunnen per uitgespeelde level twee maagdelijke Mii’s winnen (mini-mii’s). Wat vrouwelijke spelers bij een behaald level kunnen winnen, is nog onduidelijk.

Of de game de nieuwe markt zal gaan veroveren moet nog blijken. Religieuze autoriteiten hebben in elk geval laten weten niet negatief tegenover het spel te staan, zolang het het dagelijkse gebed niet in de weg staat, en er gedurende de vastentijd niet tussen zonsopgang en zonsondergang gespeeld zal worden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Gouden tip voor Nintendo: de Gazii. Stenen gooien naar voorbijstormende tanks, onderwijl de fosforgranaten en clusterbommen ontwijkend! Ook goed voor de conditie!

Reageer
gravatar

‘Bush en Wilders gooien schoenen naar de gamer.’ Ik geloof dat Nintendo hier de plank misslaat. De gamer moet juist de ‘virtuele’ schoenen naar Bush en Wilders gooien.

Verder klinkt deze uitbreiding op de Wii als een doorbraak.

Reageer
gravatar

Inderdaad, uitstekend idee.
Met name onder moslimvrouwen is zwaarlijvigheid een groeiend: waar de lichaamsvormen immers door kleding verhuld worden, moet men zelf wel uitdijen om zich nog van de zuster te onderscheiden en nog de mannelijke aandacht te trekken.
Wel slim ook van Nintendo: ze kunnen nu mooi profiteren van de tsunami aan moslims. De islam is immers, na het katholicisme, de grootste godsdienst.

Nog een tip voor de ontwikkelaars: maak een level met de rituelen van Asjoera erin, dan kun je met een hele groep spelen.

Reageer
gravatar

Lijkt me een goede ontwikkeling. Ik was die Calvijnse vooringenomenheid van Nintendo sinds de 8 bit meer dan zat!

Reageer