Uitbreiding burkaverbod aanstaande

Ook ‘buitenissig grote zonnebrillen’ niet langer toegestaan

Eind 2007 besloot de Tweede Kamer tot een burkaverbod. Inmiddels is de gezichtsverhullende sluier inderdaad verboden op school en in het openbaar vervoer. Een veelgehoorde klacht is dat het burkaverbod discrimineert: alleen fundamentalistische moslims hebben er last van. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst heeft nu een uitbreiding aangekondigd. Hiermee wil ze bereiken dat het burkaverbod niet langer in strijd is met de Algemene Wet Gelijke Behandeling. In januari wordt de regeling voorgelegd aan het parlement.

Het burkaverbod wordt volgens ter Horst door de uitbreiding ‘consequenter en eerlijker’. De naam wordt gewijzigd in ‘gezichtbedekkingsverbod’. Het ziet er naar uit dat ook de ‘seculiere burka’ het onderspit moet delven: Alles wat meer dan 30% van het gezicht bedekt, is vanaf medio 2009 verboden. Het belangrijkste slachtoffer zullen de buitenissig grote zonnebrillen zijn die momenteel veel worden gedragen. Onder de grote merken is het een waar slagveld: van Gucci komt slechts 19% door de keuring heen.

Ter Horst zegt dat de grote zonnebrillen bijdragen aan een ‘gevoel van onveiligheid en onpersoonlijkheid’. De minister wil met het verbod de saamhorigheid vergroten, gezondheidsrisico’s beperken en onderling wantrouwen verminderen. Politiek lijkt er in elk geval al genoeg draagkracht te zijn. De Christenunie heeft zich eerder al positief over het burkaverbod uitgelaten, en staat ook nu volledig achter de maatregelen. Wat hen betreft moeten ook sjaals, oorwarmers en feestmutsen aan de nieuwe overheidsvoorschriften voldoen. “In deze roerige tijden kun je modeoverwegingen niet zwaarder laten wegen dan nationale veiligheid. Wij zijn er van overtuigd dat de Nederlandse kiezer het met ons eens is”, zei fractievoorzitter Arie Slob.

Niet iedereen is echter positief over het plan: zowel de winkeliersvereniging van de P.C.Hooftstraat als de belangenvereniging voor Italiaanse toeristen hebben aangekondigd het verbod juridisch aan te zullen vechten. De Speld houdt een oogje in het zeil, maar ziet het duister in.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mooi bericht!
Het is toch verwerpelijk dat deze ongelijke behandeling zo een tijd door heeft kunnen gaan. Ik heb dan ook niks dan lof voor Guusje voor het herkennen van dit probleem wat bij zo velen speelt. Meer dan eens heb ik mij onveilig gevoeld op straat. Het idee van ‘ik zie jou maar jij ziet mij niet’ wat deze zonnebrillen creeeren is een directe voedingsbodem voor angst.
Bravo Guusje

Reageer
gravatar

Ik smeer altijd mijn hele gezicht onder de make-up. Kom ik straks in de problemen? Als ik zonder make-up over straat ga lopen maak ik de samenleving ook niet gelukkig. En wellicht maak ik het publiek nog angstiger dan iemand die met bivakmuts een tankstation binnen loopt.

Zou mij zelfs niets verbazen als ik dan een bivakmuts cadeau zal krijgen.

Reageer
gravatar

Inderdaad gewoon verbieden de Burka, en dan niet de Guccibrillen natuurlijk!! Wat zijn we ons weer heerlijk in allerlei bochten aan het wringen!
Kwam vandaag in de winkel en toen kwam een vrouw (tenminste dat neem ik dan maar even aan..) binnen, alleen haar ogen waren zichbaar door een spleetje, verder helemaal in het zwart gehuld. Het roept bij mij (ja bij mij..) een vervelend gevoel op, ook voor mijn kinderen zag ik dat het angst opriep.
Het staat te ver van onze cultuur af en zoals bekend verafschuwd de ideologie hierachter ook het Westen; onacceptabel dus! Afdoen of wegwezen.

Ronald

Reageer
gravatar

Je wordt onderdrukt door wat je op je hoofd hebt. Het is heel bevrijdend dat daar paal en perk aan wordt gesteld.
Maar de veiligheid is dan wel gediend met een kleurig speldje of buttontje waarop de mensen met een olijk vignetje of logootje aangeven wat ze op hun hoofd hadden moeten hebben. Anders weten we niet wat er in hun hoofd zit en dan zijn we nog verder van huis.
Misschien dat Guusje daar ook even naar kan kijken. Ook praktisch om dat dan centraal bij te houden.

Reageer
gravatar

ruil je vrijheid in voor (schijn)veiligheid..Ja doe het nu!
fuck dit stelletje fascisten daarzo, NWO clowns.

Reageer
gravatar

Is er om het even welke informatie over dit onderwerp in andere talen? Happy new year for everyone.

Reageer
gravatar

In deze suggestie ligt zowaar een schier onbegrensd aantal oplossingen verscholen: ik wil slechts een tipje der gezichtsbedekkende sluier oplichten: door allen op de SGP te gaan stemmen en het dien ten gevolge stranden op de Berg Ararat, kan gevoeglijk het gehele regeringscentum naar Ararat verplaatst worden, waardoor de ruimte in Den Haag ontstaat, om aldaar de benodigde woningbouw te realiseren, waardoor de Hofstedelijke bevolking zich mag verheugen in een ruime keus aan nieuwe woningen, waaraan zulk een groote behoefte is.

Reageer
gravatar

@George Humpapa: “Laten we maar eens beginnen met allemaal SGP te gaan stemmen, dan kijken we wel waar het schip strand.”
Op de berg Ararat wellicht?

Reageer
gravatar

Zeg maar Nederland in een communistische dictatuur te storten? Misschien dat dat in vergelijking tot het doel: ‘Buitennissig grote zonnebrillen verbieden’ wellicht een te rigoureuze aanpak. Laten we maar eens beginnen met allemaal SGP te gaan stemmen, dan kijken we wel waar het schip strand.

Reageer
gravatar

Ja, dat onderstreept het welbekende gezegde, dat in Nederland alles een paar jaar later gebeurt dan in het buitenland. Zal wel komen omdat er hier zo lang over gepolderd moet worden. Het zou veel beter zijn als er een sterke man was die de zaken naar zijn harde hand zou zetten en gewoon alles zou verbieden. Maar ja, dat mag je dan weer niet zeggen.

Reageer
gravatar

Ik woon in het buitenland en hier is het gebruik van mutsen, petten, helmen, burka’s, stola’s en ook hoeden met klep of brede rand, al lang strafbaar.
Op het gebruik van integraalhelmen, burka’s en bivakmutsen (zgn. hardbedekkers) staat gevangenisstraf, terwijl het gebruik van sjaals en mutsjes zonder zonneklep (zgn. softbedekkers) je toch nog altijd op een flinke boete komt te staan.

Reageer
gravatar

@René. Natuurlijk, gezonde Hollandse jongens hebben het niet zo gauw koud, dus als iemand er zo bij loopt, is hij vanzelfsprekend een enge buitenlander en dus verdacht als de pest.

Reageer
gravatar

wat nou als het vriest en je hebt een muts op tot net boven je ogen en een sjaal net onder je ogen. bedekt toch ook meer dan 30%.
willen ze je dan een boete geven omdat je het niet koud wil hebben?

Reageer
gravatar

@Kees22: Precies! Die vraag wierp zich ook direct aan mij op. Naar mijn mening moet er gekeken worden, naar het aantal ongevallen, waarbij helm dragenden, dan wel burka dragenden betrokken zijn. Als we daar dan het Algemeen Veiligheids Beleven bij optellen, kunnen we m.i. niet anders, dan tot een algeheel verbod op alle soorten helmen komen. We moeten per slot van rekening iets over hebben voor de veiligheid, niet waar?

Reageer
gravatar

@Johan: in de eerste soera’s waar het over kleding gaat (24.32, 24.61), staat (althans in mijn vertaling) dat een vrouw haar schoonheid maar aan een beperkt aantal mensen mag laten zien. Dat zijn toch nog een hele rits mannen, tot en met de zonen van haar broers en man. Overigens staat er in het Aabisch het woord voor sieraden, en niet voor schoonheid.
In een ander soera, 33.60, staat dat vrouwen een deel van hun omslagdoek over haar (hoofd) laten hangen. …. opdat ze niet lastig gevallen worden.
Waarom hoofd tussen haakjes staat, weet ik niet.

De tweede vermelding gaat niet over de stof. Daar heb je een interessant en smakelijk punt.
In de eerste twee soera’s gaat het over sieraden, dus dan hoeft ze alleen haar ringen, oorbellen etc te verbergen.

Reageer
gravatar

@Kees
Een transparante helm lijkt me een goede oplossing, misschien is er voor de transparante burka ook wel een markt…

Ik ben geen kenner van het oeuvre van Mohammed maar volgens mij gaat het om het bedekken van het lichaam en zijn er geen voorschriften mbt materiaalkeuze.

Reageer
gravatar

Maar zouden juist seculiere en religieuze burka’s niet een gunstige invloed op de economie kunnen uitoefenen?

Reageer
gravatar

In deze roerige economische tijden lijkt mij een ontmoedigingsbeleid nog beter dan een verbod. Burkabelasting op alles dat het gezicht bedekt! 50% extra belasting op alles dat het gezicht voor meer dan 50% bedekt en het tarief neemt af naarmate de bedekking minder is. 15% extra belasting op oorwarmers bijvoorbeeld…

Burkabelasting… dat bekt ook lekker

Reageer
gravatar

Wat is dit voor belachelijks!?
”Wij zijn er van overtuigd dat de Nederlandse kiezer het met ons eens is”

Achterlijke regering!

Reageer