Miljonairsfair heeft voedselpakketten voor getroffenen

Kliekjes geven armen dagje “James Bondgevoel”

De Miljonairsfair van dit jaar bracht zoals gebruikelijk de meest welvarende Nederlanders en masse bijeen bij de Amsterdamse RAI. Dit jaar bleek dat ook de welvarende Nederlanders stilstaan bij de wereldwijde economische crisis.

De Speld sprak Yves Gijrath, directeur van de Miljonairsfair en initiatiefnemer van de voedselpakketten. ‘Wij vonden het belangrijk om ook als organisatie te laten weten dat we klaarstaan voor alle voormalige miljonairs. De kredietcrisis raakt niet alleen de allerarmsten. Dit jaar zijn maar liefst 8.700 Nederlanders hun status als miljonair kwijtgeraakt. Wij willen niet actieloos toekijken hoe gezinnen uiteengereten worden. Zeker omdat deze mensen de toegang tot de fair ontzegd moest worden, wilden we ze de primaire levensmiddelen gratis aanbieden.

Het voedselpakket, dat op de PC Hooftstraat kan worden opgehaald, zal bestaan uit voor voormalig miljonairs onmisbare elementen. Zo zal er in ieder pakket een doosje Kaaviar zitten, volgens de initiatiefnemers een ‘lekker en betaalbaar alternatief’ voor echte kaviaar. Ook andere basisbehoeften als foie gras, olijventapenade en zeewiercrackers zullen niet ontbreken. Ook bekende Nederlanders dragen graag een steentje bij: Harrie Mens heeft toegezegd 500 porties gerookte zalm te doneren, en Jort Kelder geeft een eenmalige workshop over hoe je te kleden met een beperkt budget.

Het initiatief lijkt vooralsnog openhartig te worden onthaald. De Speld sprak een van de mensen die vanochtend in de rij stonden om de eerste pakketten op te halen. Richard van O. tot T., die het liefst niet herkenbaar in beeld gebracht wilde worden, gaf aan zeer blij te zijn met de geboden hulp. ‘Ons pandje aan de van Eeghenstraat is in 6 maanden 30% minder waard geworden. Toen viel de bodem uit  mijn hedge fund, en draaide Japan de kraan dicht. Dan moet je carpoolen met de helicopter en sta je ineens in je Oger pak bij de Lidl. Je moet daar zelf je boodschappen inpakken! Ongelofelijk. Ik ben dan ook blij dat ik deze kerst alle basisingrediënten gewoon zal hebben. Je zal maar een kerstdiner moeten geven zonder Sint Jacobsschelpen. Dan kan je net zo goed naar de FEBO.’

De voedselpakketten zullen zo een straatwaarde hebben van ‘ruim onder de 200 euro’ en de zwaarst getroffenen de feestdagen doorhelpen. Het uitdelen verloopt volgens de initiatiefnemers rustig. Tot 31 December kunnen de getroffenen, op vertoon van een banksaldo, één voedselpakket per familie ophalen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tja, ik weet niet of hier wel sprake is van mededogen. Het lijkt me meer een geval van angst: heden gij, morgen ik. En als iemand vandaag maar royaal doneert, krijgt hij morgen misschien wel overvloedig gedoneerd.

Reageer
gravatar

Ik ben blij dat ook de rijksten onder ons mededogen hebben. Ze hebben het zelf al zwaar, de publieke opinie is tegen hun, de bonussen worden gekort. Juist dan is het een prachtige geste van deze bedreigde groep.

Reageer
gravatar

Overigens: mijn goede rijke vrind B. belde mij zojuist huilend op. Hij zal mogelijkerwijs per 1 januari zelf zijn golfkarretje moeten rijden. Mogelijk wordt er namelijk gekort op zijn ‘neger van de zaak’.

Reageer
gravatar

@jochem: ik stel derhalve voor dat de superrijken massaal op giro 555 een storting doen voor de rijken.

Reageer
gravatar

Ik ben zeer verontrust over het groeiende gat tussen de rijken en super rijken. Straks moeten ze allemaal noodgedwongen hun hoovercraft verkopen. Dan is een fonds voor meer consistente steun misschien beter dan zo’n eenmalige actie als dit.

Reageer