Arthur Japin blijkt alter ego Arnon Grunberg

"Concurrentie moet je zelf doen"

Het enfant terrible van de Nederlandse literatuur heeft wederom ophef veroorzaakt rondom de uitreiking van een literatuurprijs. Vorig jaar bestempelde hij A.F.Th van der Heijden als een “gevaarlijke paranoïde gek” en enkele jaren eerder zette hij literaire critici al te kijk met de onthulling van de ware identiteit van Marek van der Jagt. Nu claimt Arnon Grunberg, na het uitreiken van de NS-publieksprijs voor de roman De Overgave, ook Arthur Japin bedacht te hebben.

Grunberg heeft het oevre van Japin in de afgelopen tien jaar geschreven en een acteur ingehuurd die de literator speelt. De schrijver hoopt op deze wijze het Nederlandse publiek de illusie van een gevarieerd schrijverslandschap voor te houden: “De illusie van kwaliteit kan niet zonder de illusie van competitie. Ook in de literatuur ben je wie je aftroeft. En als er niemand meer is om af te troeven, moet je jezelf aftroeven. Concurrentie kan je niet aan anderen overlaten, dat moet je zelf doen.”

Zelf vindt hij het onbegrijpelijk dat zijn creatie ondanks het ‘stuitende gebrek aan talent’ toch elke keer weer in de prijzen valt: “Het werk onderscheidt zich door een stoffige en pompeuze stijl. Aanvankelijk wilde ik het onder eigen titel publiceren, maar dat ging mij dan toch te ver: het heeft geen gelaagdheid en de karakters vertonen geen ontwikkeling. Ik zie het altijd meer als vingeroefening voor een nieuwe roman.”

Ook Jacco Vertongen, de acteur die Japin speelt, had niet verwacht zo lang in zijn rol te blijven. “Dat geaffecteerde accent heb ik overgenomen van Adriaan van Dis, en de kledingstijl van Freddy Heineken. Best aardig om te doen hoor, maar na een paar jaar is het wel weer leuk geweest.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@Kuif en aansluitend op de woorden van Bus: Ik ken meerdere lieden die getooid met witte kuiven door het leven gaan, dus uw eigen naam biedt eveneens weinig aanknopingspunten, dan wel niet soelaas. Steev Totztov daarentegen schijnt mijzelve toe als een naam welke als unieke eenling ronddwarrelt op het wereldwijde web en in de vleesch- en bloedsgewijze wereld daarbuiten. Sterker nog: ik durf er mijn kussensloop om te verwedden. Wat ik mij brom!

Reageer
gravatar

@de witte kuif:
Voor realiteit en waarheid moet je wellicht toch elders op internet zijn… Het kan wellicht geen kwaad om de disclaimer van deze website nog eens goed te bestuderen.
@Das Koos: Ik dacht dat A.F.Th. ook een alter ego was van Arnon Grunberg om weer wat aandacht te krijgen, voor beide aliassen uiteraard.

Reageer
gravatar

@Witte Kuif: kun je iets specifieker zijn? Niet iedereen weet, wie de door jou aangehaalde figuren zijn. Ik ken bv wel 8 verschillende figuren, die de naam Pim hebben. Theo is een naam, waar in mijn omgeving -even snel geteld- 14 mensen naar luisteren en Geert was in mijn beleving vooral de naam van wijlen mijn grootvader. Oh ja, ik ken ook nog een andere Geert, maar die is al meer dan 15 jaar geleden het land uit gegaan, omdat hij leip werd van de verschrikkelijke figuren, die menen voor een ander te moeten bepalen, wat wel en niet mag. Zou je -nu je het toch over de boodschapper hebt- wellicht de boodschap ook in iets beter Nederlands kunnen gieten? Zo moeilijk is het niet, hoor, ‘dat gedoe’ met d-tjes en t-tjes.

Reageer
gravatar

oh melle, dus alleen vrolijke leuke berichtjes zijn welkom. De realiteit en waarheid mag dus niet benoemd worden. Het hele leven is dan alleen maar een groot fantasysprookje, waar iedereen rijsterbrijepap eet met gouden lepeltjes?
Zoals bij Pim, Theo en Geert gebeurd (is): de boodschapper is de boosdoener, niet de inhoudt van zijn boodschap.

Reageer
gravatar

Ik ben onsterfelijk. Ooit heb ik onder de naam Homerus wat geschreven, en ik vreet me nog elke dag vol aan de royalties. Behalve Sinterklaas-gedichten interesseert schrijven me niet meer.

Reageer
gravatar

Welk een ontboezemingen! (En dat alles in de tijd, dat de abri’s weer volhangen met reclame’s, dewelke oproepen steun te verlenen aan de strijd tegen borstkanker.)

Reageer
gravatar

Beste Kuif,
ja, ik ben de censurerende Goelagmeester die besloot om joe meningen te verwijderen. Omdat ik een beetje moe werd van joe voortdurende gek@nker. Graag iets vrolijk stemmender commentaar, dan is er niets aan het handje.

Liefs, Melle

Reageer
gravatar

Dat achter mij in werkelijkheid Heleen van Rooyen schuilt mag inmiddels als zijnde een publiek geheim verondersteld worden. Wie immers weet beter dan zij hoe het is als een vrouw bij de dokter komt?

Reageer
gravatar

Grunberg lult uit zijn nek. Ik ben al jaren Japin en zal het blijven ook!

Reageer