Centrale bankiers tekenen voor beursherstel

Downloadbare kunst goed voor vertrouwen

Met een verrassend goed gecoördineerde actie geven centrale banken uit de hele wereld aan onorthodoxe methoden te willen gebruiken om de kredietcrisis mee te beteugelen. De bankiers hebben besloten ieder een mooie tekening te maken voor aandeelhouders en spaarders overal ter wereld. De tekeningen komen op een website te staan en zijn gratis te downloaden.

Het idee kwam van de Amerikaanse minister van Financiën Paulson. “Het mag vreemd lijken, maar soms moet je eens een hele andere aanpak kiezen”, aldus Paulson. De basis van deze actie ligt in zijn jeugd: “Toen mijn opa was overleden zei mijn moeder: “waarom maak je niet een hele mooie tekening voor oma, om haar te troosten?” Ik was verrast om te zien hoe blij mijn oma met de tekening was. Ze noemde me een ‘hele lieve jongen’ en zei dat ze nog nooit zo’n mooie tekening had gezien. Vanaf dat moment wist ik dat ik talent had.”

Paulson heeft zijn gave vervolgens tientallen jaren niet meer gebruikt. De huidige barre tijden op de beurs deden hem besluiten dat de tijd rijp was om het geheime wapen tevoorschijn te halen. Een belrondje met bevriende centrale bankiers leerde dat velen een soortgelijke ervaring hebben. Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale bank herinnert zich hoe blij zijn buurvrouw altijd was wanneer hij haar als 3-jarige een tekening aanreikte over de heg. “Wat een knappe jongen ben jij toch, zei ze dan altijd.”

Een klein smetje op de actie was het dissidente geluid van Nout Wellink. Hij koos een iets andere aanpak. “Ik heb niets met tekeningen en bovendien weet ik uit ervaring dat je mensen alleen met een mooi ingekleurde kleurplaat echt kunt opvrolijken. Veel mensen onderschatten soms hoe lastig het is om binnen de lijntjes te kleuren…Zeker voor bankiers,” aldus  de president van de Nederlandsche Bank.

De tekeningen staan nog niet online, dus de eerste reacties van aandeelhouders en spaarders laten nog even op zich wachten. Analisten zijn echter al bij voorbaat overwegend positief. “Ik heb een paar tekeningen gezien en ik ben verrast over het kleurgebruik. Die Paulson moet een hele mooie kleurdoos hebben. De man heeft hiervoor jaren bij zakenbanken gewerkt. Zo zie je maar weer dat die bonussen soms toch nuttig gebruikt worden”, verklaarde een Amerikaanse beurswatcher enthousiast. Een andere analist roemt de onverwachte creativiteit van de bankiers: “Ik heb tekeningen gezien met snelle auto’s, grote huizen, zakenvliegtuigen maar ook bijvoorbeeld brandweermannen die een brand blussen in een bankgebouw”. Axel Weber, president van de Bundesbank kan het wel verklaren: “Jarenlange intensieve training in creatief boekhouden levert meer op dan je denkt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Onvermeld gebleven in-side informatie in deze: Reeds vele jaren hebben beurshandelaren op de kleurplaat-variant aangedrongen. Gevreesd werd echter, dat indien dit te openlijk zou gebeuren, dit averechts zou uitpakken. Vandaar, dat dit beperkt bleef tot outfits van kleurplaat-niveau. (Naar verluid zijn die nu niet langer usance)

Reageer
gravatar

De eerste geluiden op de beurs zijn, dankzij deze ludieke actie, positief te noemen. Vooral de koers van de Nederlandse banken zijn flink gestegen.

Reageer