Einde van de mensheid wellicht nabij

Gemengde reacties onder de bevolking

Als de deeltjesversneller op de grens van Frankrijk en Zwitserland in gebruik wordt genomen, zou dat wel eens vergaande gevolgen kunnen hebben. Volgens sommige wetenschappers kunnen de botsende quantumdeeltjes een zwart gat in het leven roepen. Dit zou vervolgens de aarde kunnen opslokken, wat het einde van de mensheid zou betekenen. De Speld ging op zoek naar de communis opinio.

Freek Borgers uit Waddinxveen ziet het somber in: “Als de aarde vernietigd wordt, tja, dan is het volgens mij wel afgelopen.” Maar als we even doorvragen blijken er ook voordelen te zijn: “Er staat hier net buiten de dorpskern een gigantisch lelijk kunstwerk, midden op een rotonde. Ik erger me verschrikkelijk, iedere keer als ik er langs fiets. Dat verdwijnt ook.”

Dr. Machiel van Waveren is Midden-Oosten expert. Zijn analyse: “Het lang slepende conflict tussen Israël en de Palestijnen is dan de wereld uit.” Ook voor Libanon heeft een apocalyps nuttige gevolgen, denkt van Waveren: “Hezbollah zal wegvallen als machtsfactor van belang. Het Westen kan dus weer rustig slapen.” Als laatste vestigt van Waveren er de aandacht op dat de nucleaire dreiging van Iran tot het verleden zal behoren.

Literatuurkenner Doris Henmeijer vestigt de aandacht op een onverwacht lichtpuntje in de wereld van de letteren: “Het gehele oeuvre van Joost Zwagerman zal vernietigd worden. Dat betekent dat we weer met een schone lei kunnen beginnen.” Volgens Henmeijer ontstaat hiermee veel ruimte voor nieuwe initiatieven. “Vergelijk het met het te vroege heengaan van Mozart. Hierna was de weg vrij voor nieuwe componisten zoals Beethoven.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Camiel Eurlings, Minister van Verkeer en Waterstaat verklaarde desgevraagd: ‘Indien dit gunstige effecten met zich meedraagt inzake het fileprobleem, zou ik deze optie zeer zeker open willen houden. Persoonlijk wil ik hier nog aan toevoegen dat Johannes uit de Bijbel dan toch lekker gelijk gehad zal blijken te hebben.’

Reageer