Marktpartij laat loktieners drank zelf houden

Geen ABP maar gratis comazuipen voor particuliere loktiener

De loktiener, een proefballonnetje van de PvdA om supermarkten op heterdaad te betrappen bij de verkoop van alcohol aan minderjarigen, wordt toch niet ingezet. De regering laat initiatief hiertoe liever over aan de markt, en dat heeft voor- en nadelen. Zo verwacht het nieuwe bedrijf ‘Tis voor mijn Pa’ op slinkse wijze zijn targets te halen. “Nu de deelnemers de drank zelf mogen houden zullen zij beter hun best doen en meer onrecht aan de kaak stellen.”

Om het alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan en comazuipen ‘niet al te veel in de hand te spelen’ stelde de PvdA voor om te gaan werken met ‘loktieners’, voornamelijk dames van beneden de zestien die de lokale grootgrutter een breezer, baco, piper-heidsieck of hpnotiq moesten ontfutselen. Volgens de volksvertegenwoordigers de enige manier om ‘lakse’ of ‘alcoholvriendelijke’ kassamedewerkers op heterdaad te betrappen en te beboeten.

Tot grote teleurstelling van veel ‘bezorgde moeders’ gaat het initiatief niet door omdat de loktiener ‘heel snel in de sfeer van uitlokking’ komt, aldus minister Rouvoet. Daarnaast was het moment vrij ongelukkig gekozen, nu de overheid net besloten heeft alleen met duurzaam en ‘kinderarbeidvrij’ materiaal te werken.

Maar er is hoop. Van de minister mag een onafhankelijk bedrijf wél met de inmiddels werkloze tieners aan de slag, maar daarmee loopt ‘de NSB’er onder de Breezersletjes’ helaas wel een uitstekende ambtenaren-CAO mis, evenals een vroeg debuut bij het ABP-pensioenfonds. Daar staat wel iets tegenover, aldus Didier Grézon van ‘Tis voor mijn Pa’, die nu al meer aanmeldingen heeft dan hij aankan: “Wij doen niet aan kinderarbeid en werken enkel met vrijwilligers. Die vrijwilligers krijgen bij ons wel een ruimer budget dan bij de overheid en mogen de buit zelf houden. Waarom een breezer kopen als een kratje Schultenbräu ook lukt? Daarnaast zijn werknemers altijd een stuk gemotiveerder dan ambtenaren, en zeker als ze met een kratje of een Piper naar de keet kunnen zullen ze alles uit de kast trekken om de medewerkers te misleiden.” Soraya (14) uit Boxtel ziet in ieder geval veel heil in haar werkgever: “Bij een moeilijke klus neem ik gewoon mijn vader mee, kan die meteen het kratje dragen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik wil me graag aanmelden als loktiener – maar wie betaald nu de noodzakelijke make-over? Zijn hierover afspraken gemaakt en welk MO-formulier is hier van toepassing.

krijg ik dan ook een scooter?

Reageer
gravatar

Didier,

Ik wil het als loktiener wel proberen bij groothandel Sligro. Probeer ik het met een pallet Hertog Jan. Duizend of meer flesjes in één keer betrapt, kijk dat tikt nog eens lekker aan.

Reageer