Meisjes vervallen steeds vroeger in crimineel gedrag

Leeftijdscategorie 4-8 nu ook serieuze bedreiging

Deze week presenteerde het Openbaar Ministerie het Jaarverslag van 2007. Volgens Harm Bouwer, voorzitter van het College van procureurs-generaal, zijn de conclusies verontrustend. De hoop dat de jeugdcriminaliteit zou afvlakken is niet uitgekomen, het aantal proces-verbalen is zelfs sterk toegenomen in het afgelopen jaar. Dat steeds jongere meisjes vervallen in crimineel gedrag was een verassing, ook voor het OM. “Juist bij de leeftijdscategorie 4 – 8 jaar zullen we eerder moeten ingrijpen met een snelle berechting”, aldus Bouwer.

De meest voorkomende geweldsdelicten onder jonge meisjes zijn (seksuele) mishandelingen en bedreigingen, maar ook worden rond bepaalde feestdagen veel valse munten in omloop gebracht. Het OM vermoedt dat uit schaamte maar een klein deel van de ouders aangifte doet tegen hun kinderen. De daadwerkelijke cijfers zouden zelfs nog veel hoger kunnen zijn.

Veel kleine meisjes blijken, lang nadat de borstvoeding voorbij is, hun moeder te terroriseren met grijpgrage handjes. Jonge moeder Emma Verburg (36) vertelt: “Ik snap dat er een overgangsfase is, maar we zijn nu twee jaar verder en ik durf mijn kind nauwelijks meer te omhelzen.” Ook de vader, Hans Verburg (38), zegt zich niet meer veilig te voelen met zijn dochter in de buurt. “Als we bijvoorbeeld ergens op visite gaan krijg ik plots een meedogenloze aanval op mijn rechter bovenbeen”, aldus Hans. “Een brute berengreep waar je echt niet meer uitkomt.”

Jeugdpsycholoog Maria Geskens bevestigt dat de criminaliteit onder kleine meisjes al lange tijd een taboe is. Geskens: “Het is de onschuld in de ogen van veel meisjes die verraderlijk is. Dergelijke passieve agressie is echter niet te onderschatten.” Veel jonge ouders denken dat het gedrag van hun dochters ‘normaal’ is, maar deskundigen erkennen inmiddels de gevaren van deze leeftijdscategorie. “Schreeuwen om eten, de publieke ruimte met krijt verloederen en valse munten van chocola in omloop brengen, al dit soort gedrag kun je niet hard en vroeg genoeg aanpakken”, aldus Geskens.

Om jeugdcriminaliteit te bestrijden moet zij volgens Bouwer bij de kiem worden aangepakt. “Vandalisme, falsificeren, mishandelingen, bedreigingen, dat zijn serieuze misdrijven die net zoals bij volwassenen moeten worden bestraft. Delinquenten moeten naar internaten of naar de gevangenis.” Of een versoepeling van de huidige wetgeving mogelijk is wordt nog besproken in het kabinet.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja, gelukkig is het aantal in samenscholingen onlangs teruggebracht tot 3, en zullen ook hun buitensporige feesten onder de loep genomen worden. Maar er wordt te weinig aandacht besteed aan de meer georganiseerde kleine meisjes zoals de kleutermaffia bij ons in de stad. Er zijn al talloze winkeliers afgeperst voor ‘bescherming’, maar er wordt gewoon niets aan gedaan. De heer Klinkhamer van de Etos: ‘Ik werd zelfs gedwongen om echte euro’s op te eten, om meer ruimte te maken voor hun valse munten. En toen renden ze ook nog achter m’n kat aan. Dat arme beest is al een week zoek! Voor wie de kat ziet, hij is zwart met een wit pootje, heet Miauw en kan zn eigen naam zeggen.Wat mij betreft kunnen ze levenslang krijgen!’

Reageer
gravatar

Allemaal het gevolg van slechte opvoeding. Ik zal u eens vertellen wat mij van de zomer tijdens een van de weinig regenloze uren is overkomen. Zat ik rustig op een bankje van mijn ouwe dag te genieten. Weet u wel met een sigaartje dat ik in de bejaardensoos niet meer mag roken. Nou ligt aan het bankje een speelplaats en een winkelcentrumpje. Komt er een jonge moeder aan, lekker ding wel hoor, met een meisje van een jaar of drie. Ja zo jong beginnen die krengen in ons dorp al. Zet ze d’r dochter op de schommel en vraagt of ik even op haar wil passen, want ze moet zo nodig gaan winkelen. Nou u kent die jonge meiden wel als ze ‘even’ winkelen zeggen. Moeder nauwelijks uit zicht begint dat jong te blèren. Dus ik maar tegen die schommel geduwd, maar dat valt op de ouwe dag niet mee. Na enkele minuten gingen mijn reumatische armen dus pijn doen. En dat kind maar weer blèren. Ik verbijt mijn pijn dus. Komt d’r moeder eindelijk na lange tijd terug, geeft ze mij in het bijzijn van d’r kleine de schuld van dat blèren. Had ze gehoord terwijl ze koffie dronk. Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar ik denk dat het met haar vriend was, omdat d’r dochtertje er niet bij mocht zijn. Nou dan denk ik maar, zo moeder zo dochter.

Reageer