Jeroen Brouwers schudt prijzenwereld wakker

“Een juryprijs is subjectief, mijn bankrekening niet”

Schrijver Jeroen Brouwers heeft de prijzenwereld op zijn kop gezet met zijn dappere poging de zuinige wereld van de Nederlandse prijzen te veranderen. De sportman van het jaar, politicus van het jaar en de winnaar van de Gouden Griffel krijgen komende jaren een aanzienlijke financiële boost. In tegenstelling tot de Prijs der Nederlandse Letteren, lijken ook eerdere prijswinnaars gecompenseerd te worden.

Schrijver Jeroen Brouwers weigerde vorig jaar de Prijs der Nederlandse Letteren van 16.000 euro wegens het ‘schandalig lage bedrag’. Of in Brouwers’ woorden: “dan drink ik een avond in De Doffer, en moet ik de bitterballen nog zelf betalen ook.” Het bedrag werd voor de volgende editie verhoogd naar 40.000 euro, maar Brouwers, de schrijver van mijlpalen als Alles is Iets en Al dat Papier, kreeg niets met terugwerkende kracht. Desalniettemin heeft zijn actie een breder effect dan hij had durven dromen.

Geïnspireerd op het succes van Brouwers probeert de Gouden Griffel voor het beste jeugdboek met een verhoging van het prijzengeld haar geloofwaardigheid te redden. Woordvoerder Bredoga van organisator CPNB: “Het Nederlandse prijzencircus is echt een prijzencircus als die van Vroom en Dreesman: weinig geld voor waardeloze kwaliteit.” De Gouden Griffel krijgt in de komende edities niet alleen een griffel en een schamele 5.000 euro, maar een ‘redelijke’ honderdduizend euro. Bredoga: “De mening van een kind is niet bepaald een aanbeveling, maar de mensen zullen onder de indruk zijn als een schrijver een ton ontvangt met het schrijven van een kinderverhaaltje.”

Het sportgala wil vooral eerdere winnaars compenseren. Sportman van het jaar 1981 Hennie Stamsnijder (veldrijden) hoopt net als Brouwers op compensatie met terugwerkende kracht: “Tegenwoordig verdienen sporters bakken met geld; dat was vroegers wel anders. Wij hebben nu alleen de eer, maar in tijden waar iedereen zijn mening mag geven is zo’n juryprijs niets meer waard, net als mijn bankrekening.” Ook de politicus van het jaar lijkt voor het eerst in de geschiedenis een financiële vergoeding te gaan ontvangen. Organisator Wenens: “Als politicus heb je nauwelijks aanzien, daar verandert zo’n prijs weinig aan, daarnaast gaan de lonen nauwelijks omhoog. Zo’n veertiende maand is dan wel het minste.”

Het lijkt erop dat de prijzenslag een staartje krijgt. Zo zoekt Humterto Tan mogelijkheden om financiële consequenties te verbinden aan de prijs voor ‘best geklede Nederlander van 1999’ om zijn nieuwe project Tannovision te financieren. Ook Jeroen Brouwers onderzoekt of hij recht heeft op een deel van de verhoogde prijzengelden in de wereld van sport, politiek en kinderboeken.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *