NMa stelt onderzoek in naar Favorita

Beleggingen in Hollandse producten mogelijk frauduleus

Favorita BV, het fonds van Trots op Nederland (TON), doet investeringen die door haar eigen beleid worden beschermd. Zo meldt een woordvoerder van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Het fonds investeert in Hollandse concurrenten van dezelfde producten waar TON een verbod van zou willen instellen. Volgens de toezichthouder leidt dit tot oneerlijke concurrentie en zelfverrijking.

Favorita BV was afgelopen maand al in opspraak, omdat voor het eerst een politieke partij wordt gesponsord door een gekoppeld fonds. Groen Links-kamerlid Wijnand Duyvendak pleitte daarom al voor een onderzoek naar het financiële reilen en zeilen van Favorita. Nu pleit hij zelfs voor nationalisering van alle tegoeden van de vennootschap.

TON wil de consumptie van alle buitenlandse producten, waarvoor ook een Nederlandse variant leverbaar is, terugdringen. Hiermee wil de partij de Nederlandse cultuur koesteren. Favorita belegt met uitzicht op deze beperkingen in een flink aantal Nederlandse producenten. Vorige week nam de vennootschap een aandeel in Raak Kindercola, terwijl concurrent Coca Cola op de lijst staat van extra te belasten producten. Ook typisch Hollandse ondernemingen als Shell, Droste, Douwe Egberts, Verkade, Bussink Ontbijtkoek en Buisman horen tot het portfolio van Favorita.

Ook investeert Favorita onder leiding van investeerder Harry Mens in vastgoed. Hierbij wordt scherp gelet op Nederlandse authenticiteit. 80 % van het onroerend goed bestaat uit grachtenpanden in Amsterdam en Dudokvilla’s in het Gooi.

Favorita BV: “Wij koesteren onze cultuur, en daar hoort ook de economie bij. Het moet klaar zijn met al die ouderen in de McDonalds. Wie verlangt er niet terug naar een avondje poffertjesrestaurant met Rinse appelstroop van CSM, met een heerlijk kopje koffie van Douwe Egberts toe en een koekje van Verkade? Dat is pas investeren in cultuur, niet zoals die linkse partijen dat doen door buitenlandse culturen onduidelijke integratiesubsidietjes toe te schuiven.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *