Frisdrankconcern introduceert ‘Fitna’

Een nieuwe manier van bubbelen

Een internationale frisdrankgigant zal aanstaande dinsdag in het Amsterdamse Concertgebouw een nieuwe frisdrank lanceren. Het drankje ‘Fitna’ introduceert ‘een nieuwe manier van bubbelen’. Hieraan ligt een zorgvuldig geheimgehouden procédé ten grondslag. Geruchten doen de ronde over waterstofperoxide als nieuw ingrediënt.

‘Fitna’ is verrijkt met vitamine C en caloriearm. De frisdrankontwikkelaar noemt het de belangrijkste productlancering van dit decennium en spreekt in haar schaarse persberichten consequent over ‘een nieuwe manier van bubbelen’. Wereldwijd is met veel belangstelling gereageerd. Op softdrinkweblogs (de zogeheten ‘sloggies’) wordt druk gespeculeerd. Het koolzuur dat de bubbels veroorzaakt, diwaterstofcarbonaat, is chemisch gezien niets meer of minder dan in water opgeloste koolstofdioxide. Hardnekkige geruchten doen de ronde dat het concern erin is geslaagd om twee koolzuurmoleculen te verbinden met een derde waterstofatoom. Als bijproduct zou dan waterstofperoxide ontstaan.

Waterstofperoxide, gebruikt als ontsmettings- en bleekmiddel, is echter uiterst reactief en ongezond. De Keuringsdienst van Waren reageert dan ook met enige reserve. Een woordvoerder zei afgelopen woensdag in Het Parool: “Wij zouden graag zien wat het drankje precies is, voordat het op de markt gebracht wordt, maar dat weigert de producent. Het bedrijf dreigt met dit product onverantwoorde risico’s te nemen. De volksgezondheid wordt daardoor in gevaar gebracht.”

Minister Verburg wacht de productlancering nog even af. Het enige dat zij hierover kwijt wilde: “Laten we het even rustig afwachten. Ik denk dat het uiteindelijk niet meer zal zijn dan een storm in een glas water.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Blijkbaar wil Coca Cola de regie van de introductie van Fitna in eigen hand houden en schuwt daarbij geen middel om de onafhankelijke media de mond te snoeren. Erg jammer dat de Speld zich door Coca Cola heeft laten censureren. Ik had meer moed verwacht van dit voortreffelijk nieuwsmedium.

Reageer
gravatar

[…] direct een vriendelijk toch dringend verzoek de verwijzingen tussen Fitna en Fanta te verwijderen. De Speld neemt het zekere voor het onzekere en heeft het blikje aangepast zodat nu niemand het blikje meer […]

Reageer