Gebrek aan moslimnieuws schept chaos in Medialand

Fundamenten van hedendaagse journalistiek in gevaar

Ondanks verwoede pogingen lijken journalisten, redacties en televisieproducenten er niet in te slagen morgen te berichten over moslims of de Islam. De verschillende media hebben dagen lang gezocht, maar bleken niet in staat nieuwswaardige berichten te maken over moslims. Gevreesd wordt voor een trend.

“Ik kan nog steeds niet geloven hoe dit heeft kunnen gebeuren, maar ik ben bang dat we Nederland moeten teleurstellen”, sprak een woordvoerder van PCM. Verschillende bronnen benadrukken dat er al dagen enorme inspanningen zijn geleverd. “Het trieste aan de situatie is dat echt alle invalshoeken onderzocht zijn.”

Hester Otte, redacteur van Trouw, beschreef de reis naar het nulpunt.“We hadden net een periode ‘Wilders-doet-uitspraak-over-moslims-en-politici-en-columnisten-reageren’ achter de rug. Ook het ‘Hirsi Ali-doet-controversiële-oneliner-stukje’ bleek niet te realiseren, nu zij zo lastig te bereiken is. Eén van onze redactieleden opperde om een derde ‘follow-up-Eshan Jami-stukje’ te doen, maar die kwestie ligt volgens de hoofdredactie dood.”

“We probeerden iets visueel aantrekkelijks te vinden”, zegt Wiebrand Geerts, journalist voor Dag. “Een ‘feminisme-Islam-plus-foto-van-hoofddoekje-stukje’ is een ware trekpleister voor de aandacht van de lezer, maar er bleek geen relevante aanleiding. Helaas kwamen er ook geen rapporten uit over de positie van de vrouw in Islamitische landen, anders hadden we misschien iets met grafiekjes kunnen doen. Volgens onze laatste lezersonderzoeken vinden mensen dat erg prettig en overzichtelijk.”hoofddoek2.jpg

Of de schaarste aan moslimnieuws, die zijn 13e uur ingaat, de conjunctuur weer mee krijgt is vooralsnog onduidelijk. Verschillende redacties durven slechts te speculeren. Mocht dit een trend zijn dan moeten we niet alleen vrezen voor de carrières van Leon de Winter, Afshin Ellian en Theodor Holman, maar ook voor het voortbestaan van kranten als Metro, Spits en Algemeen Dagblad. Hoofdredacteur Rutger Huizenga van Metro: “Dit moet niet te lang duren. Als Paris Hilton straks ook nog een saaie huisvrouw wordt kunnen we onszelf wel opdoeken.” Algemeen Dagblad-jounalist David Poort zegt zich vooral zorgen te maken over de zomerperiode, als de voetbalcompetitie stil ligt. Poort: “Moslimnieuws is al jaren het fundament van de Nederlandse journalistiek. Als deze pilaar verdwijnt valt de tempel.”

Ook televisiemakers hebben meerdere wegen onderzocht. Netwerk overwoog een reportage uit te zenden over bisschop Tiny Muskens om nog een keer zijn uitspraken over God en Allah te evalueren, maar besloot uiteindelijk een ‘losgeslagen-pubers-stukje’ te doen. Nova probeerde de dag te redden met een vraaggesprek met Paul Scheffer, Nahed Selim, Ellen Vogelaar of Tariq Ramadan, maar ook daar kwam iets tussen. Een extra herhaling van De meiden van halal zat er ook niet in, aangezien de netcoördinator niet wilde beknibbelen op Matthijs van Nieuwkerks zendtijd. Zo bleek er geen moslimgaatje vrij te maken.

Toen bleek dat er ook geen nieuws uit Iran kwam over nucleaire ambities begon het er somber uit te zien. Een anoniem redactielid van de innovatieve gratis krant de Pers kwam met het radicale idee om de straat op te gaan op zoek naar moslims. “Moslims zelf aan het woord laten”, klonk het credo. Geen van de redactieleden bleek echter precies te weten waar te zoeken. “We hebben nog wel een interview met Vereniging Moskee gedaan, maar het was flinterdun en ging vooral over bureaucratie”, aldus Joris Melkers van de Pers.

De beste intenties om de bevolking te informeren lijken niet genoeg. Er bestaat nog steeds een geringe kans dat er alsnog nieuws over moslims komt, maar men kan slechts hopen op een terroristische aanslag.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *