Plannen Mausoleum Oss goedgekeurd

SP-leider 'diep geroerd' over eerbetoon

De gemeenteraad van Oss heeft de plannen goedgekeurd om een mausoleum op te richten ter nagedachtenis van Jan Marijnissen, politiek leider van de Socialistische Partij (SP). Een meerderheid van SP, PvdA en VDG (Voor de Gemeeschap) keurde het door Wethouder ruimtelijke ordening Jules Iding (SP) ingediende plan goed.

Over het plan is in Oss grote beroering ontstaan. Diverse fracties gaven te kennen de bouwkosten van het ontwerp van Rem Koolhaas, geschat op een slordige 20 miljoen euro, erg hoog te vinden. Deze bezwaren schoof fractievoorzitter Paul Peters (SP) echter terzijde door te wijzen op het feit dat de SP de helft van het bedrag zelf zal opbrengen door afgedragen raadsvergoedingen van haar functionarissen. Ook de museale functie die het pand zal vervullen (het museum zal het eerste volledige overzicht van de opkomst van de partij geven), en de gemeenschapsfuncties die het zal vervullen vormen ‘een dikke plus’, volgens fractievoorzitter Koopman (PvdA). Zo zullen onder andere een creche voor alle Ossche kinderen onder de vier en een vestiging van het Groene Kruis een plekje vinden op het complex.

Het geheel uit beton en marmer opgetrokken complex zal de naam Avondrood dragen en verder plaats bieden aan een voetbalstadion, een openbaar park en een circa 15 meter hoog standbeeld voor de Onbekende Arbeider.

Een andere steen des aanstoots is het feit dat Marijnissen nog niet is overleden. Vanwege de noodzaak tot saneren van de beoogde bouwgrond, die aanzienlijk vervuild is, alsmede vanwege de omvang van de bouwwerkzaamheden, wordt echter rekening gehouden met een bouwtijd van een slordige tien jaar ‘en iedereen weet dat bouwprojecten van dit formaat altijd vertraging oplopen’, aldus Iding.

Voor de circa 5.000 Osschenaren die plaats moeten maken voor het complex wordt nog passende woonruimte gezocht.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *