Stichting Lezen brengt klunianisme naar ‘literatuur’

'Eline Vere was toch ook gewoon een hoer'

Onder het motto: “zinnen kunnen korter, grappen mogen platter en laten we niet alles in het midden laten” gaat Stichting Lezen in samenwerking met Uitgeverij De Bezige Bij deze zomer vereenvoudigde en vooral leukere versies van topstukken uit de vaderlandse literatuur uitgeven. Eindelijk kunnen Eline Vere, Van de Koele Meren des Doods en de Donkere Kamer van Damocles dan ook lekker mee op vakantie worden genomen.

Het idee is geïnspireerd op het succes van Kluun, de schrijver die de afgelopen jaren met boeken als “Komt een vrouw bij de dokter” en “De Weduwnaar” met rake zinnen, vlotte grappen en een groot hart een groot lezerspubliek weet te bereiken. Met zijn ongeëvenaarde verkooptechnieken is reclameman Kluun niet alleen een inspirator maar ook een groot voorbeeld voor de directeur van Stichting Lezen, Aad Meinderts. In het voorwoord van zijn brochure ‘Het alfabet van lezen’ verduidelijkt hij het initiatief:

“We moeten ons realiseren dat er meer mensen in een Volkswagen (B) rijden dan in een Ferrari (C). En laten we eerlijk zijn, om van A naar B te komen maakt het geen klap uit. Wij willen zoveel mogelijk mensen naar B brengen. Dankzij Kluun zijn daar al heel wat mensen beland. We willen mensen niet naar C forceren, dan gaat men liever televisie kijken (A). Maar hoe langer mensen bij B blijven, des te Beter.”

De Stichting heeft als doelstelling mensen aan het lezen krijgen, maar heeft al jaren te kampen met stapels onverkoopbare ‘literatuur’. Met deze oplossing lijkt het gat in de leesmarkt eindelijk te zijn gevonden. Meinderts: “Zeg nou zelf, Van De Koele Meren des Doods gaat over jeugdprostitutie, De Donkere Kamer van Damocles over oorlog en schizofrenie en Eline Vere was toch ook gewoon een hoer. Een schrijver met wat meer gevoel voor drama weet daar wel wat van te maken.” Verkoopbare, vlotte namen als W.F.H., Coup en Eed moeten het succes vergroten.

Stichting Lezen, tevens groot voorstander van hardop voorlezen voor kinderen, heeft drie ton gestopt in het project. Bij succes wordt er gedacht aan leesbare versies van Max Havelaar en Het Verdriet van België. Is de actie echter minder lucratief, dan wil de stichting aan de slag met nog kortere versies van Het Gouden Ei en Het Bittere Kruid. Een eventuele inkorting van de leeslijst op de middelbare school, waarvoor recentelijk steeds meer stemmen opgaan, lijkt met dit initiatief voorlopig van de baan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Trouwens dat boek van Multi over Max Haaf is intussen al uitgebracht, hoorde ik laatst. En het volgende boek van hem Woutertje Pieterse, wordt verstript door Jan (Jan Jans) Kruis. Dus de gameboys kunnen aan de kant en er kan weer met ouderwets rooie oortjes aan het strand gelegen worden, deze zomer.

Reageer
gravatar

Het verschil tussen literatuur en lectuur is niet gradueel maar groot. Met Kluun beleven we de definitieve doorbraak van de lectuur bij het ook intellectuele deel der natie. Dat zal nog heel wat leesrampen opleveren.

Reageer