CNN koopt rechten van RISK op

Veelgebruikte landkaart voor 382 miljoen verkocht

Het Amerikaanse nieuwsstation CNN heeft afgelopen dinsdag de rechten van het spel Risk verworven. Het wereldberoemde bordspel wordt geproduceerd door de spellenfirma Hasbro en de copyrights zijn in handen van de gebroeders Parker. CNN telt voor de rechten 382 miljoen dollar neer, door analisten aan de hoge kant ingeschat.

CNN maakte met name tijdens de invasie van Irak veel gebruik van de landkaart van het bordspel om de strategie van het Amerikaanse leger uit te leggen. De leges die hiervoor werden uitgekeerd bezorgden de accountants van CNN veel kopzorgen. Gemiddeld werd de kaart zo’n 462 keer per dag getoond.

Het veelvuldig gebruik van de kaart dient er volgens een CNN-woordvoerder vooral toe om zo min mogelijk menselijk leed in beeld te moeten brengen. “Als je een massabombardement op een dorpje vol vrouwen en kinderen wilt tonen, is een klinisch, maar toch vertrouwd beeld als een Risk-kaart onontbeerlijk.” Beelden van daadwerkelijk menselijk lijden in conflict laden de verdenking van partijdigheid voor de terroristen op de nieuwszender.

De overname wordt gezien als een strategische zet in de opmaat naar een mogelijk nieuw conflict tussen de Verenigde Staten en Iran, waarin de diensten van de vrolijk gekleurde kaart opnieuw onontbeerlijk zullen blijken.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *