De frikandel: ooit was het een lekkernij die was voorbehouden aan de elite. Maar met de opkomst van de discodel en de frikandellenvlaai wint de gefrituurde vleesstaaf bij alle sociale klassen aan populariteit.
“De frikandel is een typisch voorbeeld van zinkend cultuurgoed,” legt voedingssocioloog Bert Bokhoven uit. “Wat eerst is voorbehouden aan de elite wordt na verloop van tijd omhelsd door de massa. Vaak wordt natuurlijk wel een aantal aanpassingen gedaan. Bij de frikandel zie je bijvoorbeeld dat de traditionele koeienogen, paardenuiers en stukjes kippenbot worden vervangen door goedkoper separatorvlees. Op die manier is het voor iedereen betaalbaar, en alleen de echte kenners proeven het verschil.”
Frikandelliefhebbers van het eerste uur zijn niet allemaal even blij met de popularisering van hun favoriete lekkernij. “Dat plebs weet niet hoe ze fatsoenlijk een frikandel moeten opdienen,” foetert Beau de Coq d’Armandville. “Vroeger werd een frikandel louter geserveerd met ambachtelijke saus op basis van eidooiers, gecombineerd met gepasteuriseerde tomaat en mononatriumglutamaat en uiensnippers. Maar als je ziet wat de mensen er nu opgooien: slagroom, taartdeeg, discospikkels… Als het zo doorgaat liggen ze binnenkort in pakken van twaalf voor een euro in het vriesvak van de Lidl.”
Hup
de frikandel speciaal op
de nationale vlag en op de oranje wimpel een vrolijk
plastic mesvorkje in hoopje
extra gesnipperde uitjes.
Weet je wie ze van mij ook voor een euro mogen aanbieden in het vriesvak van de Lidl?
(en ik zou haar lekker laten liggen)
Echt heel erg is dit. Straks gaan ze die Frikandellen ook nog in taarten stoppen of op de Pizza doen.
In Italia heb je de Spaghetti Occhio, een prachtig opgediend gerecht dat op een of andere manier naar frikandel smaakt. Zoals het leven zelf dus.
Ik eet hierom alleen frikandames
Ik zag ze laatst zelfs bij de Febo.
Dat wordt dringen tussen het plebs bij de Lidl.
Voor je het weet worstelt de fanatieke liberaal zich nog door meer aanbiedingen heen, en wordt in Huize ‘Nooitgedagt’ driftig het tafelzilver in een gehaktbal geprikt. HOH uiteraard: half mak, half wild.
Leerzaam is het bovendien. Zo schijnen kippen uit eieren te komen, hoewel aan de dis de discussie hierover nog steeds gaande is.
Gelukkig heeft men dankzij de frikandel Lidl ontdekt, en een bezoekje aan deze traiteur met een vriezer wordt steeds meer als een uitje ervaren.
Strak komt er nog een Mc Frikandel en een pizza Frikandel!
En wie kan er nog een fatsoenlijk ‘open been’ maken?!
Verkwanseling van ons nationaal cultuurgoed!
Voor de luxepaardjes hebben we natuurlijk de viandel ontwikkeld. De krokante laag, ook wel het Armani jasje van de frikandel genoemd´ geeft hem die elite look.
De prijs verdrievoudigen, zou ik zeggen
Luxe is als het van paardenvlees wordt gemaakt, maar dat mag tegenwoordig ook niet meer.