Wie in Dordrecht een gerecht met kaas bestelt, zal het altijd op de menukaart zien staan: ambachtelijk sorbinezuur (E200) van Dirk Jan de Kaasboer. Bestelt u een broodje in Utrecht? Dan krijgt u ongetwijfeld authentiek kaliumbromaat (E924) van Pjotr. Streekgebonden E-nummers zijn overal in het land in trek.
Marketingdeskundige Herman Vogelaar kijkt niet op van de trend: “De consument wil eerlijke en pure producten, die er desondanks appetijtelijk uitzien en lang houdbaar zijn. Streekgebonden additieven spelen in op die behoefte. Het is natuurlijk ook heerlijk. Wie houdt er nu niet van een echt Limburgse kleurstof of een ouderwetse Friese smaakversterker?”
E-nummerteler Jan Bodegraaf uit Tiel maakt al enige tijd naam met zijn huisgemaakte zwaveldioxide (E220). “Het spul vliegt over de toonbank. E220 uit de bio-industrie is vaak bespoten met allerlei giftige stoffen. Ik kweek het gewoon zelf in mijn badkuip. Dat is veel veiliger. Echt een mooi Betuws product.”
Janne (29) zweert bij E-nummers uit de regio. “Het verschil proef je. Ik betaal graag wat meer als ik weet waar mijn emulgator vandaan komt. Zo’n boerenlecithine brengt me terug naar mijn jeugd. Voor mij gaat er niets boven de nostalgie van een onvervalst Geldropse E322. Genieten!”
Wat is nou lekkerder? Zeeuwse of Texelse E621?
Maar is allemaal ook zo super lekker! En die oogstmarkten zien er altijd zo gezellig uit…geniet!
Groet, Floriaan Mathysen Gerst
Persoonlijk ben ik nogal gecharmeerd van de E-nummers in Bossche bollen, E-162, E-188, E-322 en een snufje E-466 (in de chocola). Met drie bollen p.p.p.d. wordt de MAC-waarde weliswaar ruim overschreden, maar er zijn nog geen doden gerapporteerd, wél gevallen van zware obesitas.
Voor de liefhebbers van hartigheid: aan Russische ansjovis uit Tsjernobyl is U-235 (verrijkt uranium) toegevoegd en in ultra-gecentrifugeerde kaviaar uit Iran (merk Jihad) ook smakelijke U-238. Probeer ‘t es
Oppassen met die Bossche bollen, je gaat er niet dood van, maar voor je het weet ga je jezelf Paulus noemen.
En hoe weet ik dan dat het echt eerlijke E-nummers zijn en dat ik niet genept wordt? Staat er dan een keurmerk op? Alleen als het door de overheid goedgekeurd is geloof ik het.
Was jij niet juist iemand die iets alleen geloofde als ze juist door de overheid worden ontkend? Nee?
Want dan is ‘t heel eenvoudig:
als je wilt weten dat het goed is google je: #E-nummer# is goed voor
en als je wilt weten dat het slecht is google je: #E-nummer# is heel erg slecht en dodelijk vanwege
Een ieder kan ik E666 (zwavelcyanide) van harte aanbevelen. Mwahahaha.
Ik heb met de E19 alleen maar slechte ervaringen…
Weet iemand onder welk E-nummer ik mijn huisgemaakte GHB kan uitbrengen? Ik verwerk het onder andere in drankjes uit het plaatselijke café.
wat dacht je van E- 112 kunnen ze het meisje op de been helpen en jou in je kraag vatten
Hier in Breda doen we niet mee aan die flauwekul over die e-nummers, lokaal of niet-lokaal.
Wij hebben genoeg aan ons eigen kul namelijk de verzamelde werken van de paoters Sjaggsrijn OH en Terrepetijn OW, getiteld Eej Kul
http://www.bndestem.nl/regio/breda/eej-kul-omnieboes-de-paoters-genaojt-1.347032
Breda is het Meppel van het zuiden.
Wanneer je het niet zo op dat E-nummergedoe hebt kun je beter je boodschappen bij de Aldi halen.
De Aldi is Duitse winkelketen waar alle producten volgens het ‘Reinheitsgebot’ is geproduceerd.
De Aldi is toppie!
Corrie.
en voor degene die wel zweert bij E-nummers is er natuurlijk de E-dah
Vooral hun bier, absoluut vrij van e-nummers, geur, kleur en smaak.
(sorry Suidman)
Calciumcarbonaat is eerlijk en zuiver.Vervelend is wel dat het met dynamiet uit de berg gehaald moet worden.
Geeft zo’n rotzooi hé
je kunt het ook van je warmwaterkraan afkrabben hoor. Dynamiet is dan een tikkel overdreven.
Het knarst zo tussen de tanden.
Doe dy ma niet.
Leuk allemaal, maar op dit moment is het een wildgroei met al die regionale E- nummers. Zo heeft niemand meer het overzicht. Ik pleit dus voor een controle en accreditatie zoals bij Franse wijnen: appelation des numereaux regionales controlees!
Hoe kan iemand uit Meppel daar nou verstand van hebben? Meppelianen hebben geen verstand. Die bezitten slechts zaagsel.
Het zal eens een keer niet uit Meppel komen
het beste komt nu eenmaal uit Meppel, dat is een feit!
Eten jullie dat allemaal daar? Worden jullie dan niet voorgelicht dat het allemaal gifstoffen zijn? Als ik jullie was zou ik maar gauw aan een moestuin gaan beginnen. Ik zweer bij eigen tuinproducten.
Pas maar op. Straks is je water nog besmet met hydronium-hydroxide (DHMO). Dat goedje is bijzonder schadelijk
Wij dienen het op het bureau wel eens toe aan arrestanten. Het laat geen sporen na, vandaar.
En voor die zweren heeft uw apotheker vast nog wel e-nummer vrije trekzalf, dat beetje lood moet je dan maar voor lief nemen, of als je zwarte trekzalf krijgt aangesmeerd, zit lekker vol pure authentieke teer
Ben je gek, die moestuinen zitten onder de dihydroxide, dat dit jaar al aan duizenden mensen het leven heeft gekost..
Ik had een eigen moestuin en een eigen geit. Nu heeft de geit de moestuin opgegeten en ik de geit, dus zo kan het niet langer.
e-commerce
Dus het maakt niets uit dat Beukelszoon een tijd terug het haringkaken uitvond?
En mijn moeder maar inmaken, inzouten, uitroken en drogen!
Mág dat nog van Brussel?
Bij ons thuis koken en steriliseren we het eten gewoon. Met ijs is dat moeilijker omdat het dan soms smelt, maar savety virst!
Wat lastig Rika. Mijn moeder plakte vroeger gewoon overal een waarschuwingssticker op. Een algemene waarschuwing voor alle producten (Verslikken kan dodelijk zijn) en een bijkomende waarschuwing (bv. Stop nu: http://www.stoppen-met-eten.nl).
Wat is een e-nummer? Een etternummer voor pusproducten?
dat is een actie van de AH als in “spaar ze allemaal” zodat je meer eten in huis koopt.
Zoek eens op wegnummers dan snap je het.
@Benny
Ah.