De frisse zomeravond. Een ideaal moment voor een gezonde maaltijd met een rijke smaak.
Benodigdheden (voor 4-24 personen)
– 1 Jerrycan crème fraîche*
Bereiding
– Fruit 250 ml crème fraîche in een met crème fraîche ingesmeerde wok.
– 500 ml crème fraîche toevoegen
– Laat de crème fraîche op laag vuur sudderen tot een crèmige fraîche ontstaat.
– Voeg dan 500 ml crème fraîche toe. Voor een stevige bite de crème fraîche kort sous-vide koken.
– Rasp ondertussen wat crème fraîche (verkrijgbaar in de supermarkt) in een grote kom. Roeren en aanvullen met wat verse crème fraîche.
– Zeef de fraîche waardoor enkel de crème overblijft. Vijftien minuten laten staan in de koelkast in een afgedekte kom.
Serveren met crème fraîche uit de wok. Ook lekker met crème fraîche.
Variatietip:
– Vervang 250 ml crème fraîche door 500 ml crème fraîche
Lekker als toetje:
Crème fraîche met wildgeplukte crème fraîche
*Let op: kan sporen van crème fraîche bevatten.
Ik heb alleen handgeschepte crème fraîche. Kan ik die ook gebruiken? Blijven de hoeveelheden dan hetzelfde?
Zivio kajmak!
Godver wat vervelend dit. Ook South Park gekeken merk ik…
Kom eens met iets origineels. Echt, sInds “de Speld” is overgenomen door blowende puberjochies en niet meer op echt nieuws lijkt is het echt niet leuk meer.
Ohhhh we gaan terug in de tijd. Jezus ik neem een borrel in de toekomst.
Nou ik zag onlangs een filmpje hoe ze die creme fraiche die wij hier importeren slachten en verwerken in China en ik ging bijna over m’n nek. Ik koop daarom alleen lokaal gekweekte Fraiche.
Ik vind dit echt weer zo’n standaardrecept voor Vinex-tutten die een jaar te laat achter nieuwe onteikkelingen aanlopen! Ga eens voor linksgedraaide creme fraiche, of nog beter: gluten vrije creme fraiche. Iedereen weet namelijk dat gluten gewoon hels zijn en als je recepten publiceert moet je gewoon rekening houden met mensen met een gluten allergie, en dat zie ik hier netgens terug!
Een fraîche gerecht voor de crème de la crème.
Hmm lekker. Ik ben alleen allergisch voor crème fraîche, kan ik dat misschien door iets anders vervangen. Ik zat te denken aan crème fraîche bijvoorbeeld?
Ik heb het gerecht bereid zoals beschreven en het opgegeten. Het was erg lekker. Mijn proefnotities: Al bij de eerste bite proef je onmiskenbaar crème fraîche. Ook in de neus is het vooral crème fraîche die overheerst. Maar ook tonen van zuivel, melk en room.
Ik liet een hapje smelten op de tong en na enige momenten ontvouwde zich een spectrum aan smaken met een diep bouquet van crème fraîche.
De nasmaak is eenvoudig en laat zich in één woord vatten: crème fraîche, puur als crème…
Je bent vergeten af te blussen met crème fraîche…
Ik ga helemaal stuk hier
Kan ik de crème fraîche ook vervangen voor iets anders? Ik ben allergisch… verder lijkt ‘t me wel een lekker recept.
Ook lekker au bain-marie!
Dank voor uw respons, Jeettje. Het lukt me helaas niet het betreffende item “Toestand Rutte kritiekloos” terug te vinden in De Speldse archieven. Wellicht heeft de RVD er een moratorium over gelegd om onze Jeune Premier niet voor het lege hoofd te stoten en/of worden alle respondenten door AIVD of MID op verzoek van de CIA onder de loep gelegd. Het kostte al moeite deze bijdrage geplaatst te krijgen, het is mijn tweede poging daartoe.
http://www.speld.nl/2013/06/23/toestand-rutte-kritiekloos/
Dat niemand dat nog heeft opgemerkt; de crème fraîche op de foto ziet er uit alsof ze al een keer is gegeten. Wat een onooglijk, vies, kwakje. Zijn de Keuringsdienst van Waren en de Voedselpolitie al gebeld? Je reinste culinaire porno! Bovendien hoort c.f. niet van de vloer, de bakplaat of zelfs het tafelblad te worden gegeten.
Het heeft ook wel iets weg van aangemaakte Alabastine. Zonder klontjes.
Overigens heb ik u antwoord gegeven op uw vraag bij ‘toestand Rutte kritiekloos’.
Jongen dat is een gelukkie, was die crème fraîche al jaren kwijt IJsselmeer is nu Zuiderzee en ja je mag een happie, ik deed precies hetzelfde met jouw pappie, IJsselmeer is nu Zuiderzee.
Zou Bant Luttelgeest dat al weten?
Zou Bant Luttelgeest dat al w*ten?
Nee maar de heer Viesman wel, die ging altijd naar de hoeren waar nu de voerman de paarden laat draven. Waar is hem water, waar is de zee? Schiet toch op mijn jongen, opa moet zeer dringend naar de plee. Achter de horizon leit nu de A2.
Lieve lezeressen,
Nu jullie mijn recept van crème fraîche (reactie twee) hebben nagevolgd en minstens twee pond zijn aangekomen, is het tijd voor een gezonder alternatief, namelijk yoghurt. Natuurlijk kunt u de yoghurt kopen bij Albert Heijn, maar wij huisvrouwen maken het natuurlijk zelf.
Daarvoor gebruik ik mijn eigen recept Veel lekkerder en goedkoper dan het spul Jumbo of dat van de Duitse grootgrutters.
Ook geschikt voor de dames onder ons, die lijden aan lactose-intolerantie.
De volgende keer onthul ik jullie het recept van kwark.
Ik wens voor nu jullie veel plezier in de keuken.n.
Hoe krijg je kwark lekker? Ik ben persoonlijk gek op vruchtenkwark.
Heer Viesman, ik wens u een smakelijke maaltijd toe.
Lieve lezeressen, wet
Nu jullie mijn recept van crème fraîche (reactie twee) hebben nagevolgd en minstens twee pond zijn aangekomen, is het tijd voor een gezonder alternatief, namelijk yoghurt. Natuurlijk kunt u de yoghurt kopen bij Albert Heijn, maar wij huisvrouwen maken het natuurlijk zelf.
Daarvoor gebruik ik mijn eigen <a href="
Ik ben persoonlijk gek op kwark. wet
Crème fraîche is het meestzijdige stukje zuivel, you can barbecue it, boil it, broil it, bake it, saute it. Crème fraîch-kebabs, crème fraîche creole, crème fraîche gumbo. Pan fried, deep fried, stir-fried. There’s pineapple crème fraîche , lemon crème fraîche, coconut crème fraîche , pepper crème fraîche, crème fraîche soup, crème fraîche stew, crème fraîche salad, crème fraîche and potatoes, crème fraîche burger, crème fraîche sandwich.
That’s about it!
Je vergeet één ding. Je kunt het ook gewoon rauw eten, da’s ook wel zo lekker.
Mejuffrouw Tjeempie,
Je vergeet nog een ander ding. Jouw meestzijdigheid geldt alleen voor de weinige Engelstaligen die Frans begrijpen of andersom, de weinige Franstaligen die Engels kunnen verstaan.
Zo is het maar net Mevrouw Tjeempie! Sjef van Oekel roerde het spul in ’74 al door de zuurkool. Het ongelukje op kerstavond van dat jaar met een fietstas van Heer Evert, welke door velen werd toegeschreven aan de toevoeging in dit gerecht, bleek te zijn veroorzaakt door een vloeistof welke te lang onder een kurk had gezeten.
Willy bedankt maar ik zoek mijn eigen reisbestemmingen wel uit voordat je het weet kom je niet in Argentinië terecht maar op Madagascar.
Ik heb liever lekkere worst van de Hema en zeker gezien de verlengde winter met dit kloten weer
Sambal Bij?
Onderdaan Ouwe Hoer,
Als jou het weer in Ons territorium niet aanstaat, beveel jou ook namens Maxi emigratie naar Argentinië aan.
Lekkere varkensworst van Hamas ?
Ik heb liever boerenkool met lekkere worst va
Dat is zoiets als zeggen dat je God van helse Vuur bent en dan mededelen middels liedjes dat je dat zegt.
http://www.youtube.com/watch?v=5GCSWEgZT94
Dat is net zo iets als zeggen dat je van de demonen van de onderwereld toch dan echt wel de koning bent.
Onderwijl Uwzelf niet herhalend, want in de Hell is alles nieuw, elke keer met die steen naar boven rollen en het net niet halen.
Sja,
Volgens mij zijn herhalingen overbodig.
Wat denkt U ?
Was het wel duidelijk na 1 keer ruzie ?
(we hebben het over de werkelijkheid)
Of is Ruzie een constante, net zoals hetweer goedmaken.
Vragen en antwoorden, ineen.
Tada ?
Geachte gelovige Bassos,
Zo erg als uw filmpje de Wraak des Heere voorstelt is het niet. Het is veel erger. Het heeft namelijk met vrouwen te maken
Waarde,
U heeft het gewaagd om de duvel en zun ouwe moer uit te nodigen voor de koffie door een dergelijke uiting te doen waarbij de grillen der moderne techniek eenieder zomaar kunnen laten oppakken.
Iets met ‘jailbait’.
Fire; tada, i want you to burn!
Heer Den Oetelaer, gezien uw aanhef wordt eenieder door u aangesproken. Uw ietwat nijdig gekissebis over en weer met een Rotterdammer over een klodder frisse room is natuurlijk uw goed recht en soms vermakelijk, maar ook een reden om er wat van te vinden. Rancuneus naar u toe ben ik niet. Wellicht was mijn commentaar jegens u wat te zuur geformuleerd, waarvoor mijn excuses. Ik blijf u volgen.
Jeettjetje [>>>>>>>>2],
Als jij in de Franse les beter had opgelet, had jij gew*ten dat frais of fraîche in de Franse taal afhankelijk van de context het volgende kan betekenen: fris, koel, kil, vers, onlangs en nieuw.
Overigens kunnen in onze taal de woorden onlangs, pas, nieuw, vers en fris in enkele gevallen ook als synoniemen worden gebruikt.
Ik weet dankzij mijn jarenlange abonnement op ons blad De Speld, dat jij nooit de moed hebt gehad om eigen fouten te erkennen. Dus verwacht ik weer een of ander onnozele weerlegging van jou.
Het is dat de strenge doch onrechtvaardige Juf nog steeds ziek is, anders had jij een flinke straf gehad. Maar ik ben gelukkig voor jou veel milder.
Heb ik al gedaan, die weerlegging.
Onder 11, 2e zinnetje.
Beste Bovenmeester,
In dit ernstige geval wil ik wel heel even mijn ziekbed uitkomen, al is het moeizaam.
Jeettjetje, in de hoek met ezelsoren op jouw domme kop en honderd met de hand geschreven strafregels in het Frans.
Beste lezers,
Heb ik teveel gezegd over de domme weerleggingen van Jeettjetje? Welnee.
Dit keer kiest hij niet de weg van afleiding van zijn evidente fouten met het bekende gezeur over zijn roestige en roetige fiets met aandrijfmotortje, maar met een ander onderwerp dat ook niks met zijn grove fout heeft te maken, namelijk klontering van melkvet.
Daar ratelt hij dan weer, de bovenmeester van de Universiteit van het Fris Franse Vet te M. Er is een ernstig probleem gesignaleerd. Ook een heel oud probleem, want staat ook onze bovenmeester niet aan vele verleidingen bloot? Deze bovenmeester, Magistraat Den Oetelaer is de naam, is zojuist een verhouding begonnen met de media, een innige verhouding. Dames en Heren, houdt u veilig!
Trendvolger,
Waar ben jij als achter trends aan lopende volger in godsnaam mee bezig?
Trendvolger,
Als ik de woorden van Paula mag herhalen: “Waar hou jij je als trendvolger in hemelsnaam mee onledig?”
Ik ben gepensioneerd dorpsonderwijzer en hoofd van een lagere school. Nooit heb ik gesuggereerd dat ik lector of hoogleraar (rang a noch b) zou zijn. Ik woon helemaal niet in de Magistraat. En de media ken ik alleen van de Volkskrant en De Speld. Voorts doe ik zoals Tiens geen vlieg kwaad.
Dus trendachtervolger, wat heb ik jou misdaan om jouw rancune op te wekken? wet
Trendvolger,
Als ik de woorden van Paula mag herhalen: “Waar hou jij je als trendvolger in hemelsnaam mee onledig?”
Ik ben gepensioneerd dorpsonderwijzer en hoofd van een lagere school. Nooit heb ik gesuggereerd dat ik lector of hoogleraar (rang a noch b) zou zijn. Ik woon helemaal niet in de Magistraat. En de media ken ik alleen van het Brabants Dagblad en De Speld. Voorts doe ik zoals Tiens geen vlieg kwaad.
Dus trendachtervolger, wat heb ik jou misdaan om jouw rancune op te wekken?
Kom op bovenmeester je bent nu lang genoeg opgebleven. Even flink zijn je pilletjes slikken en hupsakee naar bed.
Ik heb ook Franse Les gehad of was het les van Frans? Ik kon in elk geval vrij snel tot soixant neuf tellen.
Zogenaamde Nachtzuster,
Ik ken jou niet van de DOVEN (Duistere Organisatie Van Echte Nachtzusters).
Leuk hè om anoniem de Bovenmeester te bespotten. Vergeet je aanmelding maar.
http://www.youtube.com/watch?v=NgHbznYKRm4 😀
Het is altijd weer grappig hoe Amerikanen Franse, Duitse en Nederlandse woorden uitspreken. In het filmpje wordt met friesj fraîche bedoeld.
Dat dat zelfs een bromvlieg opvalt. Het moet ook niet gekker worden of zit je soms bij de pas ontdekte geheime dienst?
Toen ik de kop las dachtik: bedoelen jullie nou echt met sperma en moedermelk, xxxtra vet doorroeren en dan enigzins spetterend opdienen??? Maar ik zie alleen een gekuisd recept.
Kan iemand mij uitleggen wat er mis is met slagroom?
Waarom moeten het altijd ingrediënten uit het buitenland zijn.
Koopt Nederlandsche waar!
Slagroom gaat schiften.
Net zoals sommigen hier.
Wij van de vereniging “Eén geit voor allen, en allen voor de geit” juichen het gebruik van creme fraiche luidkeels toe. Vooral als de creme fraiche gemaakt is van Gooise kinderboerderijgeiten.
Hoe werkt dat, geiten houwen? Neem je daarvoor beter zandsteen, of is graniet te prefereren? En als je dan klaar bent met geitenhouwen, moet je dan eerst de vacht van de ingewanden scheiden, voor je er crème fraiche van kan maken?
Heer Kerbouwer, dat heet crème flets, dat schijnt Den Oetelaer lekker te vinden.
Hombre,
Geitenhouwen gaat nog heel (h)ouwerwets met een pikhouweel. Een zachte steen houwt het best, hoewel sommige houwers ook aardig houten geiten kunnen houwen. Voor het geitenhouwen worden overigens vooral steenbokken gebruikt. Ik begrijp de vraag van scheiden van de vacht van de ingewanden niet helemaal. Dat is meer iets voor geitenscheiders lijkt mij.
Hombre,
Geitenhouwen gaat nog heel (h)ouwerw*ts met een pikhouweel. Een zachte steen houwt het best, hoewel sommige houwers ook aardig houten geiten kunnen houwen. Voor het geitenhouwen worden overigens vooral steenbokken gebruikt.
P.S. Alleen VERSE ingrediënten gebruiken
Ik heb ter variatie de 250ml crème fraîche vervangen door 600ml crème fraîche in plaats van 500ml crème fraîche (men verkoopt het hier alleen per 300ml namelijk). Dit ging niet helemaal goed, er zit nu teveel crème fraîche in mijn crème fraîche. Weet iemand hoe ik dit de volgende keer kan voorkomen?
Als je de volgende keer 250 ml extra crème fraîche toevoegt, wordt de crème fraîche weer lekker uitgebalanceerd met de crème fraîche. Als je een 300 ml pak gebruikt, kun je de overige 50 ml als garnering over de crème fraîche strooien.
Ik zou dan iets minder crème fraîche nemen.
Is dit gerecht ook geschikt voor op de crèche?
Het recept van Bertje Bokhoven is geschikt voor de crèche. Maar ik wil het beslist niet aanraden, daar het recept nare bijwerkingen heeft.
daarvoor gebruikt men meestal de crèche fraise
Bert Bokhoven’s Crème Crèche.
Ik vind het vies spul en vraag me af waar het naar smaakt. Ingeklopte olifanten- of buffelsperma?
Inderdaad Prummel,
Het is vies spul wat Bertje brouwde.
Inderdaad den Oetelaer, het spul is u zichtbaar naar boven gespoten.
Ik zie alleen maar een hand maar gezien de smeerpijperij op de fot hoort die volgens mij bij de heer Viesman.
Heerlijk! Ik drink er altijd een Beaujolais uit 1691 bij. Een brutaal wijntje met een zoete afdronk.
Zogenaamde extreem hoogbegaafde,
Zo lekker is dat recept van Bertje niet. Beaujolais maakt het er niet beter op.
1691: Het jaar dat in de wereldgeschiedenis bekend staat als het jaar waarin werkelijk geen reet gebeurde. Dit jaar wordt daarom ook wel kortweg als het Jaar Niks aangeduid.
Nou, als 1691 dan al niks gebeurde… maak dan je borst maar nat (met crème fraîche) voor 2014 …!
Kijk dit lijkt me een voortreffelijk recept, daar niet van edoch wat ik dan wel weer mis is wat prof. dr. ir. Bert Bokhoven als omnigenie, trendlistener en allesdeskundige van dit recept zou vinden. Dus hierbij een oproep aan de Speld redactie: zet die Bokhoven toch veeeeel vaker in!!
Beste Tiens,
Het is dat je erom vraagt, maar ik had het liever verzwegen.
Hier is het recept dat Bertje brouwde toen hij op zestienjarige leeftijd in klas vier van mijn lagere school in Maeskantje zat.
Twee scheppen zand uit de zandbak in een blikken emmertje en een handje stront uit zijn luier. Die mengde hij goed met twee handen voordat hij de tanden van zijn kunstgebit erin zette.
Als je op 16 jarige leeftijd al een kutgebitje draagt ben je je leeftijdsgenoten behoorlijk voor. Het duidt zeker op hoogbegaafdheid zou ik zo denken.
Waarde Tiens,
Dank voor uw waardering voor mijn werkelijke unieke recept, dat ik uiteraard inmiddels wettelijk en overtuigend heb geoctrooieerd.
Na mijn abdicatie als advocaat heb ik het ambt van zomerschilder aanvaard. U kunt van mijn voortreffelijke diensten gebruik maken tegen betaling van een kist goede Beaujolais.
Waarde Tiens,
Dank voor uw waardering voor mijn werkelijk unieke recept, dat ik uiteraard inmiddels w*ttelijk en overtuigend heb geoctrooieerd.
Na mijn abdicatie als voortreffelijk advocaat heb ik het ambt van zomerschilder aanvaard. U kunt van mijn voortreffelijke diensten gebruik maken tegen vooruitbetaling van een kist goede Beaujolais.
Mr Bram,
U gaf als V.A. (Voortreffelijk Advocaat) toch altijd de voorkeur aan het verdedigen van geboefte met rijk gevulde beurzen? Is dat veranderd sinds u zomerschilder bent geworden? U biedt immers aan het huis van Tiens, die nog geen vlieg kwaad doet, te schilderen.
Inderdaad Boris,
Tiens deed mij tot nog toe geen kwaad, zelfs niet met een mepper, een blauwe lamp of een spuitbus. Marianne Thiemen heeft hem gevraagd erelid te worden.
Dat is juist, ik heb Tiens gevraagd om erelid te worden van de Zevende-dags Adventisten vanwege zijn legendarische goedgelovigheid en alom bekende braafheid.
Witte latex met witte latex in witte latex à witte latex
Heerlijk recept met mooie kleur
De frisse zomermiddag. Een ideaal moment voor een gezonde schilderbeurt met een rijke witte kleur.
Benodigdheden (voor 4-24 kozijnen)
– 1 Jerrycan witte latex*
Bereiding
– Giet 250 ml crème latex in een met latex ingesmeerde emmer.
– 500 ml latex toevoegen
– Roer de latex op tot een crèmige latex ontstaat.
– Voeg dan 500 ml latex toe.
– Rasp ondertussen wat wit (verkrijgbaar in de bouwmarkt) in een groot blik. Roeren en aanvullen met wat verse latex.
– Zeef de latex waardoor enkel de verf overblijft. Vijftien minuten laten staan in de schuur in een afgedekte blik.
Serveren met latex uit de emmer. Ook lekker met latex.
Variatietip:
– Vervang 250 ml latex door 500 ml latex
Lekker als u klaar bent:
Crème fraîche
*Let op: kan sporen van synthetisch rubber bevatten.
Ik vrees dat de loopbaan van de heer Bram in de schildersbranche van korte duur zal zijn. Wie schildert nou zijn kozijnen met latexverf?
Waarde Frederik V.G. van Swalmen Blerick Cromweel,
Heb ik dan gezegd dat ik kozijnen ook aan de buitenkant schilder? Die is gek. Zie je mij al een ladder opgaan met al die hitsige huisvrouwtje om mij heen?
Crème fraîche (Frans voor verse room) is aangezuurde room, met 35% melkvet of meer, gemaakt van koemelk of geitenmelk. Voor het aanzuren gebruikt men melkzuurbacteriën en laat men het ongeveer 12 uur bij een temperatuur van 20 °C rusten. Het is beter geschikt voor warme gerechten dan zure room (10% vet) omdat de kans op schiften veel kleiner is.
Juffie Wiki, fraîche betekent in het Frans fris, frisjes of koel.
Heeft niks met vers te maken: verse room is de laag wat je van verse melk schept. Vaak genoeg gedaan toen wij nog op het boerenland woonden.
Ik mis in het gerecht nog een bijschoteltje met gefrituurde crème fraîche. Lekker knapperig van textuur.
Maar beter dit gerecht niet op te dienen in de crême; dat zou zonde zijn.
Beste heer Jeettje,
U maakt een standaardfout die mijn leerlingen destijds bij het vertalen van Franse teksten ook maakten. Een meerledig begrip kan men niet per woord vertalen, maar alleen als geheel. “Crème fraîche” heeft een andere, duidelijkere betekenis dan elk woord afzonderlijk.
Ik vroeg het laatst inderdaad nog aan m’n crème fraîche: “Ben je nou helemaal geschift?”
Dan nog Oeteldinges. Dat u uw kinderen geen fatsoenlijk Frans kunt leren begrijp ik helemaal: vers in het Nederlands is frais in het Frans. Dus zou de samenstelling anders zijn voor het bedoelde. En maak nu niet de vergissing er aardbeien van te maken: fraises.
Maar goed dat Bert Bokhoven zo’n internationaal erkend genie is en daarom kennelijk geen schade op heeft gelopen door uw eindeloos ge-oetelhoer.
U brengt mij wel op een idee, heer Jeettje. Aardbeien in de creme fraiche, dat moet ik echt eens proberen.
Jeettjetje,
Als jij in de Franse les beter had opgelet, had jij geweten dat frais of fraîche in de Franse taal afhankelijk van de context het volgende kan betekenen: fris, koel, kil, vers, onlangs en nieuw.
Overigens kunnen in onze taal de woorden onlangs, pas, nieuw, vers en fris ook als synoniemen worden gebruikt.
Ik weet dankzij mijn jarenlange abonnement op ons blad De Speld, dat jij nooit de moed hebt gehad om eigen fouten te erkennen. Dus verwacht ik weer een of ander onnozele weerlegging van jou.
Het is dat de strenge doch onrechtvaardige Juf nog steeds ziek is, anders had jij een flinke straf gehad. Maar ik ben gelukkig voor jou veel milder.
ook lekker met wilde perziken. Nu in da aanbieding bij AH. Maar pas op: ze zijn wild.
Wilde perziken kunt u beter met perziken uit de vrije natuur nuttigen.
Wilde perziken hebben ze niet bij mij in de supermarkt, maar die zijn ook prima te vervangen door creme fraiche