creme fraiche - cc eric.delcroix

Crème fraîche met crème fraîche in crème fraîche à la crème

Heerlijk recept met rijke smaak

De frisse zomeravond. Een ideaal moment voor een gezonde maaltijd met een rijke smaak.

 Benodigdheden (voor 4-24 personen)

– 1 Jerrycan crème fraîche*

 Bereiding

– Fruit 250 ml crème fraîche in een met crème fraîche ingesmeerde wok.

– 500 ml crème fraîche toevoegen

– Laat de crème fraîche op laag vuur sudderen tot een crèmige fraîche ontstaat.

– Voeg dan 500 ml crème fraîche toe. Voor een stevige bite de crème fraîche kort sous-vide koken.

– Rasp ondertussen wat crème fraîche (verkrijgbaar in de supermarkt) in een grote kom. Roeren en aanvullen met wat verse crème fraîche.

– Zeef de fraîche waardoor enkel de crème overblijft. Vijftien minuten laten staan in de koelkast in een afgedekte kom.

Serveren met crème fraîche uit de wok. Ook lekker met crème fraîche.

 Variatietip:

– Vervang 250 ml crème fraîche door 500 ml crème fraîche

Lekker als toetje:

Crème fraîche met wildgeplukte crème fraîche

*Let op: kan sporen van crème fraîche bevatten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wilde perziken hebben ze niet bij mij in de supermarkt, maar die zijn ook prima te vervangen door creme fraiche

gravatar

Crème fraîche (Frans voor verse room) is aangezuurde room, met 35% melkvet of meer, gemaakt van koemelk of geitenmelk. Voor het aanzuren gebruikt men melkzuurbacteriën en laat men het ongeveer 12 uur bij een temperatuur van 20 °C rusten. Het is beter geschikt voor warme gerechten dan zure room (10% vet) omdat de kans op schiften veel kleiner is.

• Reageer
gravatar

Juffie Wiki, fraîche betekent in het Frans fris, frisjes of koel.

Heeft niks met vers te maken: verse room is de laag wat je van verse melk schept. Vaak genoeg gedaan toen wij nog op het boerenland woonden.

Ik mis in het gerecht nog een bijschoteltje met gefrituurde crème fraîche. Lekker knapperig van textuur.

Maar beter dit gerecht niet op te dienen in de crême; dat zou zonde zijn.

gravatar

Beste heer Jeettje,

U maakt een standaardfout die mijn leerlingen destijds bij het vertalen van Franse teksten ook maakten. Een meerledig begrip kan men niet per woord vertalen, maar alleen als geheel. “Crème fraîche” heeft een andere, duidelijkere betekenis dan elk woord afzonderlijk.

gravatar

Ik vroeg het laatst inderdaad nog aan m’n crème fraîche: “Ben je nou helemaal geschift?”

gravatar

Dan nog Oeteldinges. Dat u uw kinderen geen fatsoenlijk Frans kunt leren begrijp ik helemaal: vers in het Nederlands is frais in het Frans. Dus zou de samenstelling anders zijn voor het bedoelde. En maak nu niet de vergissing er aardbeien van te maken: fraises.

Maar goed dat Bert Bokhoven zo’n internationaal erkend genie is en daarom kennelijk geen schade op heeft gelopen door uw eindeloos ge-oetelhoer.

gravatar

Jeettjetje,

Als jij in de Franse les beter had opgelet, had jij geweten dat frais of fraîche in de Franse taal afhankelijk van de context het volgende kan betekenen: fris, koel, kil, vers, onlangs en nieuw.

Overigens kunnen in onze taal de woorden onlangs, pas, nieuw, vers en fris ook als synoniemen worden gebruikt.

Ik weet dankzij mijn jarenlange abonnement op ons blad De Speld, dat jij nooit de moed hebt gehad om eigen fouten te erkennen. Dus verwacht ik weer een of ander onnozele weerlegging van jou.

Het is dat de strenge doch onrechtvaardige Juf nog steeds ziek is, anders had jij een flinke straf gehad. Maar ik ben gelukkig voor jou veel milder.

gravatar


Witte latex met witte latex in witte latex à witte latex

Heerlijk recept met mooie kleur

De frisse zomermiddag. Een ideaal moment voor een gezonde schilderbeurt met een rijke witte kleur.

Benodigdheden (voor 4-24 kozijnen)

– 1 Jerrycan witte latex*

Bereiding

– Giet 250 ml crème latex in een met latex ingesmeerde emmer.
– 500 ml latex toevoegen
– Roer de latex op tot een crèmige latex ontstaat.
– Voeg dan 500 ml latex toe.
– Rasp ondertussen wat wit (verkrijgbaar in de bouwmarkt) in een groot blik. Roeren en aanvullen met wat verse latex.
– Zeef de latex waardoor enkel de verf overblijft. Vijftien minuten laten staan in de schuur in een afgedekte blik.

Serveren met latex uit de emmer. Ook lekker met latex.

Variatietip:

– Vervang 250 ml latex door 500 ml latex

Lekker als u klaar bent:

Crème fraîche

*Let op: kan sporen van synthetisch rubber bevatten.

• Reageer
gravatar

Waarde Frederik V.G. van Swalmen Blerick Cromweel,

Heb ik dan gezegd dat ik kozijnen ook aan de buitenkant schilder? Die is gek. Zie je mij al een ladder opgaan met al die hitsige huisvrouwtje om mij heen?

gravatar

Kijk dit lijkt me een voortreffelijk recept, daar niet van edoch wat ik dan wel weer mis is wat prof. dr. ir. Bert Bokhoven als omnigenie, trendlistener en allesdeskundige van dit recept zou vinden. Dus hierbij een oproep aan de Speld redactie: zet die Bokhoven toch veeeeel vaker in!!

• Reageer
gravatar

Beste Tiens,

Het is dat je erom vraagt, maar ik had het liever verzwegen.

Hier is het recept dat Bertje brouwde toen hij op zestienjarige leeftijd in klas vier van mijn lagere school in Maeskantje zat.

Twee scheppen zand uit de zandbak in een blikken emmertje en een handje stront uit zijn luier. Die mengde hij goed met twee handen voordat hij de tanden van zijn kunstgebit erin zette.

gravatar

Als je op 16 jarige leeftijd al een kutgebitje draagt ben je je leeftijdsgenoten behoorlijk voor. Het duidt zeker op hoogbegaafdheid zou ik zo denken.

gravatar

Waarde Tiens,

Dank voor uw waardering voor mijn werkelijke unieke recept, dat ik uiteraard inmiddels wettelijk en overtuigend heb geoctrooieerd.

Na mijn abdicatie als advocaat heb ik het ambt van zomerschilder aanvaard. U kunt van mijn voortreffelijke diensten gebruik maken tegen betaling van een kist goede Beaujolais.

gravatar

Waarde Tiens,

Dank voor uw waardering voor mijn werkelijk unieke recept, dat ik uiteraard inmiddels w*ttelijk en overtuigend heb geoctrooieerd.

Na mijn abdicatie als voortreffelijk advocaat heb ik het ambt van zomerschilder aanvaard. U kunt van mijn voortreffelijke diensten gebruik maken tegen vooruitbetaling van een kist goede Beaujolais.

gravatar

Mr Bram,

U gaf als V.A. (Voortreffelijk Advocaat) toch altijd de voorkeur aan het verdedigen van geboefte met rijk gevulde beurzen? Is dat veranderd sinds u zomerschilder bent geworden? U biedt immers aan het huis van Tiens, die nog geen vlieg kwaad doet, te schilderen.

gravatar

Nou, als 1691 dan al niks gebeurde… maak dan je borst maar nat (met crème fraîche) voor 2014 …!

gravatar

Ik zie alleen maar een hand maar gezien de smeerpijperij op de fot hoort die volgens mij bij de heer Viesman.

gravatar

Ik heb ter variatie de 250ml crème fraîche vervangen door 600ml crème fraîche in plaats van 500ml crème fraîche (men verkoopt het hier alleen per 300ml namelijk). Dit ging niet helemaal goed, er zit nu teveel crème fraîche in mijn crème fraîche. Weet iemand hoe ik dit de volgende keer kan voorkomen?

• Reageer
gravatar

Als je de volgende keer 250 ml extra crème fraîche toevoegt, wordt de crème fraîche weer lekker uitgebalanceerd met de crème fraîche. Als je een 300 ml pak gebruikt, kun je de overige 50 ml als garnering over de crème fraîche strooien.

gravatar

Hoe werkt dat, geiten houwen? Neem je daarvoor beter zandsteen, of is graniet te prefereren? En als je dan klaar bent met geitenhouwen, moet je dan eerst de vacht van de ingewanden scheiden, voor je er crème fraiche van kan maken?

gravatar

Hombre,
Geitenhouwen gaat nog heel (h)ouwerwets met een pikhouweel. Een zachte steen houwt het best, hoewel sommige houwers ook aardig houten geiten kunnen houwen. Voor het geitenhouwen worden overigens vooral steenbokken gebruikt. Ik begrijp de vraag van scheiden van de vacht van de ingewanden niet helemaal. Dat is meer iets voor geitenscheiders lijkt mij.

gravatar

Hombre,
Geitenhouwen gaat nog heel (h)ouwerw*ts met een pikhouweel. Een zachte steen houwt het best, hoewel sommige houwers ook aardig houten geiten kunnen houwen. Voor het geitenhouwen worden overigens vooral steenbokken gebruikt.

gravatar

Toen ik de kop las dachtik: bedoelen jullie nou echt met sperma en moedermelk, xxxtra vet doorroeren en dan enigzins spetterend opdienen??? Maar ik zie alleen een gekuisd recept.

• Reageer
gravatar

Jeettjetje [>>>>>>>>2],

Als jij in de Franse les beter had opgelet, had jij gew*ten dat frais of fraîche in de Franse taal afhankelijk van de context het volgende kan betekenen: fris, koel, kil, vers, onlangs en nieuw.

Overigens kunnen in onze taal de woorden onlangs, pas, nieuw, vers en fris in enkele gevallen ook als synoniemen worden gebruikt.

Ik weet dankzij mijn jarenlange abonnement op ons blad De Speld, dat jij nooit de moed hebt gehad om eigen fouten te erkennen. Dus verwacht ik weer een of ander onnozele weerlegging van jou.

Het is dat de strenge doch onrechtvaardige Juf nog steeds ziek is, anders had jij een flinke straf gehad. Maar ik ben gelukkig voor jou veel milder.

• Reageer
gravatar

Beste Bovenmeester,

In dit ernstige geval wil ik wel heel even mijn ziekbed uitkomen, al is het moeizaam.

Jeettjetje, in de hoek met ezelsoren op jouw domme kop en honderd met de hand geschreven strafregels in het Frans.

gravatar

Beste lezers,

Heb ik teveel gezegd over de domme weerleggingen van Jeettjetje? Welnee.

Dit keer kiest hij niet de weg van afleiding van zijn evidente fouten met het bekende gezeur over zijn roestige en roetige fiets met aandrijfmotortje, maar met een ander onderwerp dat ook niks met zijn grove fout heeft te maken, namelijk klontering van melkvet.

gravatar

Daar ratelt hij dan weer, de bovenmeester van de Universiteit van het Fris Franse Vet te M. Er is een ernstig probleem gesignaleerd. Ook een heel oud probleem, want staat ook onze bovenmeester niet aan vele verleidingen bloot? Deze bovenmeester, Magistraat Den Oetelaer is de naam, is zojuist een verhouding begonnen met de media, een innige verhouding. Dames en Heren, houdt u veilig!

gravatar

Trendvolger,

Als ik de woorden van Paula mag herhalen: “Waar hou jij je als trendvolger in hemelsnaam mee onledig?”

Ik ben gepensioneerd dorpsonderwijzer en hoofd van een lagere school. Nooit heb ik gesuggereerd dat ik lector of hoogleraar (rang a noch b) zou zijn. Ik woon helemaal niet in de Magistraat. En de media ken ik alleen van de Volkskrant en De Speld. Voorts doe ik zoals Tiens geen vlieg kwaad.

Dus trendachtervolger, wat heb ik jou misdaan om jouw rancune op te wekken? wet

gravatar

Trendvolger,

Als ik de woorden van Paula mag herhalen: “Waar hou jij je als trendvolger in hemelsnaam mee onledig?”

Ik ben gepensioneerd dorpsonderwijzer en hoofd van een lagere school. Nooit heb ik gesuggereerd dat ik lector of hoogleraar (rang a noch b) zou zijn. Ik woon helemaal niet in de Magistraat. En de media ken ik alleen van het Brabants Dagblad en De Speld. Voorts doe ik zoals Tiens geen vlieg kwaad.

Dus trendachtervolger, wat heb ik jou misdaan om jouw rancune op te wekken?

gravatar

Ik heb ook Franse Les gehad of was het les van Frans? Ik kon in elk geval vrij snel tot soixant neuf tellen.

gravatar

Heer Den Oetelaer, gezien uw aanhef wordt eenieder door u aangesproken. Uw ietwat nijdig gekissebis over en weer met een Rotterdammer over een klodder frisse room is natuurlijk uw goed recht en soms vermakelijk, maar ook een reden om er wat van te vinden. Rancuneus naar u toe ben ik niet. Wellicht was mijn commentaar jegens u wat te zuur geformuleerd, waarvoor mijn excuses. Ik blijf u volgen.

• Reageer
gravatar

Dat is zoiets als zeggen dat je God van helse Vuur bent en dan mededelen middels liedjes dat je dat zegt.

http://www.youtube.com/watch?v=5GCSWEgZT94

Dat is net zo iets als zeggen dat je van de demonen van de onderwereld toch dan echt wel de koning bent.

Onderwijl Uwzelf niet herhalend, want in de Hell is alles nieuw, elke keer met die steen naar boven rollen en het net niet halen.

Sja,

Volgens mij zijn herhalingen overbodig.

Wat denkt U ?

Was het wel duidelijk na 1 keer ruzie ?

(we hebben het over de werkelijkheid)

Of is Ruzie een constante, net zoals hetweer goedmaken.

Vragen en antwoorden, ineen.

Tada ?

• Reageer
gravatar

Waarde,

U heeft het gewaagd om de duvel en zun ouwe moer uit te nodigen voor de koffie door een dergelijke uiting te doen waarbij de grillen der moderne techniek eenieder zomaar kunnen laten oppakken.

Iets met ‘jailbait’.

Fire; tada, i want you to burn!

gravatar

Crème fraîche is het meestzijdige stukje zuivel, you can barbecue it, boil it, broil it, bake it, saute it. Crème fraîch-kebabs, crème fraîche creole, crème fraîche gumbo. Pan fried, deep fried, stir-fried. There’s pineapple crème fraîche , lemon crème fraîche, coconut crème fraîche , pepper crème fraîche, crème fraîche soup, crème fraîche stew, crème fraîche salad, crème fraîche and potatoes, crème fraîche burger, crème fraîche sandwich.
That’s about it!

• Reageer
gravatar

Zo is het maar net Mevrouw Tjeempie! Sjef van Oekel roerde het spul in ’74 al door de zuurkool. Het ongelukje op kerstavond van dat jaar met een fietstas van Heer Evert, welke door velen werd toegeschreven aan de toevoeging in dit gerecht, bleek te zijn veroorzaakt door een vloeistof welke te lang onder een kurk had gezeten.

gravatar

Lieve lezeressen, wet

Nu jullie mijn recept van crème fraîche (reactie twee) hebben nagevolgd en minstens twee pond zijn aangekomen, is het tijd voor een gezonder alternatief, namelijk yoghurt. Natuurlijk kunt u de yoghurt kopen bij Albert Heijn, maar wij huisvrouwen maken het natuurlijk zelf.
Daarvoor gebruik ik mijn eigen <a href="

• Reageer
gravatar

Lieve lezeressen,

Nu jullie mijn recept van crème fraîche (reactie twee) hebben nagevolgd en minstens twee pond zijn aangekomen, is het tijd voor een gezonder alternatief, namelijk yoghurt. Natuurlijk kunt u de yoghurt kopen bij Albert Heijn, maar wij huisvrouwen maken het natuurlijk zelf.
Daarvoor gebruik ik mijn eigen recept Veel lekkerder en goedkoper dan het spul Jumbo of dat van de Duitse grootgrutters.

Ook geschikt voor de dames onder ons, die lijden aan lactose-intolerantie.

De volgende keer onthul ik jullie het recept van kwark.
Ik wens voor nu jullie veel plezier in de keuken.n.

• Reageer
gravatar

Jongen dat is een gelukkie, was die crème fraîche al jaren kwijt IJsselmeer is nu Zuiderzee en ja je mag een happie, ik deed precies hetzelfde met jouw pappie, IJsselmeer is nu Zuiderzee.

• Reageer
gravatar

Nee maar de heer Viesman wel, die ging altijd naar de hoeren waar nu de voerman de paarden laat draven. Waar is hem water, waar is de zee? Schiet toch op mijn jongen, opa moet zeer dringend naar de plee. Achter de horizon leit nu de A2.

gravatar

Dat niemand dat nog heeft opgemerkt; de crème fraîche op de foto ziet er uit alsof ze al een keer is gegeten. Wat een onooglijk, vies, kwakje. Zijn de Keuringsdienst van Waren en de Voedselpolitie al gebeld? Je reinste culinaire porno! Bovendien hoort c.f. niet van de vloer, de bakplaat of zelfs het tafelblad te worden gegeten.

• Reageer
gravatar

Dank voor uw respons, Jeettje. Het lukt me helaas niet het betreffende item “Toestand Rutte kritiekloos” terug te vinden in De Speldse archieven. Wellicht heeft de RVD er een moratorium over gelegd om onze Jeune Premier niet voor het lege hoofd te stoten en/of worden alle respondenten door AIVD of MID op verzoek van de CIA onder de loep gelegd. Het kostte al moeite deze bijdrage geplaatst te krijgen, het is mijn tweede poging daartoe.

• Reageer
gravatar

Ik heb het gerecht bereid zoals beschreven en het opgegeten. Het was erg lekker. Mijn proefnotities: Al bij de eerste bite proef je onmiskenbaar crème fraîche. Ook in de neus is het vooral crème fraîche die overheerst. Maar ook tonen van zuivel, melk en room.

Ik liet een hapje smelten op de tong en na enige momenten ontvouwde zich een spectrum aan smaken met een diep bouquet van crème fraîche.

De nasmaak is eenvoudig en laat zich in één woord vatten: crème fraîche, puur als crème…

• Reageer
gravatar

Ik vind dit echt weer zo’n standaardrecept voor Vinex-tutten die een jaar te laat achter nieuwe onteikkelingen aanlopen! Ga eens voor linksgedraaide creme fraiche, of nog beter: gluten vrije creme fraiche. Iedereen weet namelijk dat gluten gewoon hels zijn en als je recepten publiceert moet je gewoon rekening houden met mensen met een gluten allergie, en dat zie ik hier netgens terug!

• Reageer
gravatar

Nou ik zag onlangs een filmpje hoe ze die creme fraiche die wij hier importeren slachten en verwerken in China en ik ging bijna over m’n nek. Ik koop daarom alleen lokaal gekweekte Fraiche.

• Reageer
gravatar

Godver wat vervelend dit. Ook South Park gekeken merk ik…
Kom eens met iets origineels. Echt, sInds “de Speld” is overgenomen door blowende puberjochies en niet meer op echt nieuws lijkt is het echt niet leuk meer.

• Reageer