Shutterstock / Prostock-studio

Shutterstock / Prostock-studio

Kosten hersteloperatie zeker 10 miljard: was de toeslagenaffaire achteraf gezien wel zo’n goed idee?

Het compenseren van de slachtoffers van de toeslagenaffaire gaat zeker 9,7 miljard euro kosten en waarschijnlijk nog een paar miljard meer. Dat is geen kattenpis. Was de hele affaire dat geld wel waard?

“Er is een flink bedrag opgehaald door toeslagen terug te vorderen”, zegt expert overheidsuitgaven Bert Bokhoven. “Dat bedrag weegt echter niet op tegen de miljarden die de hersteloperatie gaat kosten.”

De expert overheidsuitgaven vervolgt: “Met de kennis van nu was het, als ik me even in grote woorden mag uitdrukken, niet zo handig om zonder rechtmatige reden geld terug te eisen. Ook was het, puur rekenkundig gezien, onhandig om burgers te duperen die al zeer weinig te besteden hadden.”

“Daarnaast was het natuurlijk in strijd met de grondwet om mensen op basis van hun afkomst tot doelwit te maken”, zegt Bokhoven. “Ja, al met al kan worden gesteld dat de toeslagenaffaire geen goed idee was, ook al stonden hoge ambtenaren van de Belastingdienst en zelfs ministers er destijds achter.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *