Shutterstock / Alexandros Michailidis & Raushan_films

Shutterstock / Alexandros Michailidis & Raushan_films

‘Das Kapital uitspellen met je tong’ geschrapt uit seksuele voorlichting over beffen

'Lesmethode wordt politiek neutraler'

Vanaf het schooljaar 2025-2026 gaat de seksuele voorlichting over beffen grondig op de schop. Waar scholieren in de tweede klas nu nog de geijkte techniek leren (complete zinnen uit Das Kapital uitspellen met hun tong), dringt het nieuwe kabinet nu aan op politiek neutrale beftechnieken. De reacties onder docenten en leerlingen zijn wisselend: "Je zit straks met een complete generatie waardeloze beffers."

Biologieleraar Hans-Joris van den Assem is een uitgesproken criticus van de nieuwe lesstof. De 58-jarige docent is van de oude stempel en leert zijn klas dan ook al decennia de strofe 'Wer Weichtum wer Gewellwaften, in welchen kawitalistische Wroduktionwweiwe herrscht, erscheint als eine ‚ungeheure Warenwammlung', die einzelne Wawe als weine Elementarworm' aan.

“Ik ken die zin inmiddels uit mijn hoofd, mijn oma is er zelfs nog mee gebeft. Dan heb je het over de generatie van vóór de Eerste Wereldoorlog. Kijk, het is heel simpel: als je zo'n zin goed uitspreekt met een duidelijk gearticuleerd accent op de letter W, dan is de klus meestal al ver vóór de derde komma geklaard. Dit is echt een heel effectieve zin, voor mij is het onbegrijpelijk dat ze dit uit de lesstof halen. Willen we nou goede beffers afleveren aan de maatschappij of niet, denk ik dan."

Tevreden geluiden klinken er echter ook, en dan met name onder de scholieren zelf. De 15-jarige Rodney is blij dat hij van de Duitse tongbrekers wordt verlost: "Ik heb heel bewust voor een bètaprofiel gekozen. Biologie vind ik te gek, maar ik heb weinig op met Duits. Het lijkt me heel storend om me tijdens het beffen druk te moeten maken om naamvallen en het circulatieproces van kapitaal. Dat kan toch ook anders? Ik heb bijvoorbeeld van mijn vader geleerd, en die zal het wel weten, dat je net zo goed gewoon het periodiek systeem kunt uitbeelden. Nou, die kent iedereen, lijkt me. Hopelijk vinden meisjes dat óók fijn, want anders ben ik bang dat beffen in de toekomst alleen is voorbehouden aan de mensen met de dikste talenknobbel."


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *