Landgenoten: Botswana

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

 • Oppervlakte 14 keer Nederland
 • Aantal inwoners Nog geen 3 miljoen
 • Aantal olifanten 130.000
 • Hoofdstad Gaborone
 • Grootste etnische groep en taal Tswana
 • Langste grens 1969 kilometer, met Zuid-Afrika
 • Kortste grens 150 meter, met Zambia
 • Enige vierlandenpunt ter wereld Eigenlijk twee drielandenpunten op 150 meter afstand
 • Duurste exportproduct Diamant
 • Grootste exportproduct Olifant
 • Vlag Prototype van het nieuwe Oreo-koekje

Duitsland ‘dreigt’ een cadeau te krijgen. 20 duizend olifanten. Mit lieben Grüßen uit Botswana, thuisland van eenderde van alle olifanten ter wereld. De gift is een reactie op het Duitse voornemen om de import van jachttrofeeën aan banden te leggen. Weigeren is geen optie, aldus de Botswaanse president Masisi. Een gegeven olifant mag je niet in de slurf kijken.

Hoewel de Duitse kinderboerderijen al kijken naar uitbreidingsmogelijkheden, kan deze schenking nog voorkomen worden. Door, volgens Masisi, de Botswaanse natuurbescherming over te laten aan Botswana. Het land kampt al een tijdje met olifantenoverlast door olifantenoverbevolking. De jacht op deze grote grazers is sinds 2019 weer toegestaan, nadat een eerder verbod een heuse bevolkingsexplosie teweeg had gebracht.

Botswana heeft niet dagelijks felle woordenwisselingen met Europa. Het is het minst corrupte land van Afrika en scoort op democratisch bestuur hoger dan België of Italië. De postkoloniale omwenteling is in Botswana bijzonder succesvol verlopen, wat het tot een van de rijkste Afrikaanse landen maakt. Met dus een zeer bijzonder geopolitiek pressiemiddel. Waar andere boze landen vooral dreigen om te stoppen met het leveren van goederen of grondstoffen, dreigt Botswana juist met export.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *