Landgenoten: Tadzjikistan

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

 • Oppervlakte 3,5 keer Nederland
 • Aantal inwoners 0,5 keer Nederland
 • Vorm Een prachtig stuk gember
 • Hoofdstad Doesjanbe
 • Oude naam hoofdstad Stalinabad
 • Favoriet exportproduct Meloenen
 • Favoriet gebouw Reusachtig watermeloenvormig theehuis
 • Hoogtepunt Op drie na hoogste vlaggemast ter wereld
 • Toeristisch hoogtepunt Pamir Highway
 • Hoogste punt 7.495 meter
 • Komt niet uit Tadzjikistan Tzatziki
 • Nationaal schoonheidsideaal Unibrow
 • Vlag Pan-Iraans rood, wit en groen

In Tadzjikistan zijn negen verdachten opgepakt in verband met de recente aanslagen in Moskou. Het is het voorlopige sluitstuk van de zoektocht naar daders, waar Poetin een heus potje Cluedo van heeft gemaakt. En dat terwijl de schuldigen koste wat kost bekend wilden worden.

Het lijkt de wereld op zijn kop. Waar je vroeger op het schoolplein moeite had om te bewijzen dat je iets níét had gedaan, moeten islamitische terreurgroepen hun best doen om Rusland te overtuigen dat zij wél de schuldigen zijn. De Russische regering probeert tegelijkertijd de aanslagen in de schoenen van Oekraïne en het Westen te schuiven, maar ­de buigzaamheid van de waarheid kent grenzen.

Tadzjikistan is het armste oud-Sovjet-land. Het is dus niet gek dat IS, in dit geval de Centraal-Aziatische tak ISIS-K, er met succes jihadisten ronselt. Toch doet president Emomalii Rachmon er alles aan om de militante islam de kop in te drukken.

Zo zijn lange baarden verboden en mogen meisjes geen hijab dragen op school. Het is voor minderjarige Tadzjieken zelfs helemaal verboden om religie te belijden in het openbaar, en Tadzjieken jonger dan 35 mogen niet naar Mekka voor de hadj. Dat veel leeftijdgenoten dan maar onrust gaan stoken in Syrië, Irak of Rusland, kan al helemaal niet de bedoeling zijn.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *