PRO SHOTS / Imago

PRO SHOTS / Imago

Doping aangetroffen in urine op Mathieu van der Poel

'Urinegooiende toeschouwer kan voor 18 maanden worden geschorst'

Daags na de Ronde van Vlaanderen is bekend geworden dat er doping is aangetroffen in de urine op Mathieu van der Poel. Het gaat om urine van de 29-jarige toeschouwer Felix Dehaevre, die vlak voor de finish een jerrycan pis tegen de Nederlandse wielrenner aangooide. Als ook de B-staal van de toeschouwer positief is, dan kan hij voor 18 maanden worden geschorst.

Volgens de internationale wielerunie UCI bevatte de urine een duizelingwekkende hoeveelheid diuretica: "Dat duidt op het gebruik van plaspillen, die zorgen voor een verhoogde urineproductie", aldus een UCI-woordvoerder. "In het peloton worden diuretica vaak gebruikt om dopingstoffen sneller uit te scheiden. Grote kans dus dat de toeschouwer in kwestie het gebruik van andere verboden middelen probeerde te maskeren. Dat tolereren we niet van wielrenners, maar ook niet van mensen langs de kant."

De toeschouwer zelf ontkent de aantijgingen in alle toonaarden: "Ik heb inderdaad plaspillen gebruikt, maar dat was enkel omdat ik een volledige jerrycan wilde kunnen vullen om over die Hollander heen te flikkeren. Wat heeft dat met doping te maken?"


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *