Landgenoten: Rusland

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

 • Oppervlakte Ruim 400 keer Nederland
 • Aantal inwoners Amper 8 keer Nederland
 • Aantal in elkaar passende poppetjes Verrassend veel
 • Rivier Wolga
 • Water Wodka
 • Hoofdstad Moskou
 • Hoofdstad in de toekomst? Poetingrad
 • Geboorteplaats Poetin Leningrad
 • Geboorteplaats Navalny Boetin
 • Winnaar volgende Russische verkiezingen Drie keer raden
 • Time Person of the Year 2024 Aleksej Navalny
 • Jaar van volgende WK of Olympische Spelen in Rusland ???

Met de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zet de wereld een klein stapje richting duisternis. Slechts weinigen hebben de duisternis zo donker gezien als Navalny zelf, wiens laatste jaren gevuld waren met ontvoeringen, vergiftiging, marteling en strafkampen.

Dergelijke praktijken vind je in landen waar de regering iets te verdoezelen heeft, en in Rusland is dat vrij veel. Een erfenis van eeuwenlang autoritair bestuur, corruptie en repressie wordt tegenwoordig beantwoord met autoritair bestuur, corruptie en repressie. Navalny is daarmee een wereldwijde martelaar geworden voor iedereen die het Rusland gunt om te functioneren als een vrij land.

Rusland is het land van de omvang, van de aantallen. Het onmetelijke land biedt zoveel rijkdom, vooral onder de grond, dat de regering het geen probleem vindt om verder de hele economie te laten versloffen. De grootte van het land biedt ook de gelegenheid om velen zoals Navalny op te sluiten in strafkampen die 1.000 kilometer verwijderd liggen van de dichtstbijzijnde stad.

Maar, omdat het land zo groot is, valt het aantal politieke moorden per vierkante kilometer eigenlijk best mee. Zo kun je de dingen toch in een positief licht zien. Misschien dat Rusland deze statistiek nog wat verder kan opkrikken door een extra stuk grondgebied op een voormalig Sovjetland te veroveren?


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *