Shutterstock / Robert Hoetink

Shutterstock / Robert Hoetink

Omtzigt geeft in brief van 5 pagina’s eindelijk reactie op tweetje Wilders over formatie

Na Dilan Yeşilgöz en Caroline van der Plas heeft ook Pieter Omtzigt eindelijk gereageerd op Geert Wilders’ hoopvolle tweetje over de kabinetsformatie. De NSC-voorman heeft een brief van vijf pagina’s op X geplaatst.

“Ik vind dat de inzet van de partijen die nu onderhandelen echt moet zijn om er samen uit te komen”, schreef Wilders dinsdagochtend op X. VVD-leider Yeşilgöz en haar BBB-collega Van der Plas waren er als de kippen bij om te antwoorden dat ze het daarmee eens waren. Omdat Omtzigt aanvankelijk niet reageerde, ontstond opnieuw het beeld dat NSC grote twijfels heeft over de formatie.

“De heer Wilders stelt dat de kiezer gesproken heeft en een ander beleid wil”, schrijft Omtzigt onder meer. “Dat roept bij mij en bij mijn fractie vragen op. Wat is precies een ander beleid? Anders dan dat van het demissionaire kabinet? Anders dan dat onder 13 jaar Rutte? Anders dan waar we tot nu toe in de formatie over hebben gesproken? Moet het op elk gebied anders? Zo nee, op welke gebieden dan wel en niet? Op zulke vragen zal de heer Wilders een antwoord moeten geven voor ik instemmend op zijn tweet kan reageren.”

Wilders heeft al snel op de brief van Omtzigt gereageerd: “Oeverloos gezanik. Omtzigt maakt het land regeren nodeloos ingewikkeld. Doe niet zo zuur en zeg dat je het met me eens bent.”

Volgens betrokkenen is het nog altijd mogelijk dat de partijen eruit komen.

Word nu Vage Kennis om betrouwbaar nieuws nog betrouwbaarderder te maken in deze tijden. Mocht dat je verder niet zoveel uitmaken, maar wil je vooral een gratis boek? Dan krijg je deze maand het jaaroverzicht ‘2023: Toch een Jaar’ erbij als je Vage Kennis wordt. Ga naar speld.nl/abonnementen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *