Kara Gebhardt / Shutterstock

Kara Gebhardt / Shutterstock

Op Vierde Kerstdag vieren we de kraamtranen van Maria

Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag zijn bekend en bemind. De term 'Derde Kerstdag' wordt steeds vaker in één adem eraan vastgeplakt, om duidelijk te maken dat voor veel mensen óók 27 december een vrije dag is, bestemd voor familie, ontspanning en contemplatie. Maar wist je dat er een Vierde Kerstdag is? Dat is de dag waarop we de kraamtranen van Maria vieren!

Volgens het Bijbelboek Mattheüs zat Maria na de geboorte van Jezus lange tijd op een roze wolk, helemaal vervuld van het prille geluk en – laten we wel wezen – de hormonen. Oxytocine, het verdient z'n eigen hoofdstuk in de Bijbel. Maar, net als bij zoveel kersverse moeders, gooiden uitgerekend diezelfde hormonen op dag 4 al roet in het eten: Maria veranderde van een trotse moeder in een snotterend hoopje onzekerheid, één brok huilbui, één enorm menselijk stuk stemmingswisseling. Wat ook Jozef heeft geweten, zoals die man is afgesnauwd…

Onder gelovigen is het vieren van deze 'kraamtranen' al langer vaste prik, maar ook steeds meer seculiere Nederlanders geven op 28 december hun eigen invulling aan deze dag. Zoals de familie Beuker uit Wezep: "Ik kijk vaak enorm uit naar de Kerstdagen, maar heb vaak na drie dagen de behoefte om een enorm potje te janken", aldus moeder Tiny Beuker. "Het werkt voor mij heel opluchtend om dat samen te doen, met de kliekjes van de dag ervoor. Grienen tot er geen droge kussensloop meer in huis te vinden is, dát is voor mij de essentie van Vierde Kerstdag".

De Speld presenteert het meest betrouwbare jaaroverzicht van 2023. Inclusief de beste artikelen van De Pin uit 2023. Bestel ‘m hier!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *