NOS Jeugdjournaal

NOS Jeugdjournaal

Weinig steun voor de twee-klimaatbewegingen-oplossing

Vooralsnog bestaat er weinig steun voor de twee-klimaatbewegingen-oplossing. Dat komt door extremisten aan beide zijden. Een duurzame steun voor het klimaat lijkt daardoor ver weg.

Greta Thunberg ziet bijvoorbeeld niets in een splitsing. Ze stelt dat pro-Palestina activisten een historisch recht hebben op de hele klimaatbeweging. “From the river to the sea, the climate movement shall be like me”, aldus de Zweedse activiste.

Bij de twee-klimaatbeweging-oplossing wordt de steun voor het klimaat gesplitst in een beweging die alleen het klimaat steunt, en een beweging die ook Palestina steunt. Zo ontstaan er twee safe spaces waarin activisten niet meer worden geconfronteerd met meningen of figuren die microfoons afpakken.

Volgens experts is het splitsen van de beweging de enige oplossing. “Het is belangrijk om duidelijk te maken waar je voor staat”, aldus sociaal-historicus Bert Bokhoven. “Anders dreigt voor activisten hun identiteit te verwateren.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *