Landgenoten: Nepal

 • Oppervlakte 3,5 keer Nederland
 • Oppervlakte als het land zou worden gladgestreken 70 keer Nederland
 • Vorm Behoorlijk rechthoekig
 • Vlag Enige niet-rechthoekige vlag ter wereld
 • Hoofdstad Kathmandu
 • Aantal inwoners 31 miljoen
 • Aantal sherpa’s 115 duizend
 • Aantal McDonald’s 0
 • Invloedrijkste Nepalees Siddhartha Gautama Boeddha, de grondlegger van zowel het boeddhisme als het interieur van je buurvrouw
 • Hoogtepunt 8.849 m
 • Dieptepunt In 2001 schoot de Nepalese kroonprins zijn halve familie dood
 • Aantal toppen in de top 8 van de 10 hoogste bergen ter wereld

Afgelopen vrijdag werd het westen van Nepal getroffen door een zware aardbeving. Het land heeft hier vaker mee te kampen, omdat het op de plek ligt waar de Indische tektonische plaat tegen de Euraziatische tektonische plaat aan beukt, met een geologische topsnelheid van 5 centimeter per jaar. Helaas voor Nepal gebeurt dat hele beuken nogal schoksgewijs.

De botsing tussen de twee continentale platen is al 50 miljoen jaar gaande en heeft een flinke kreukelzone opgeleverd. Deze kreukels, de Himalaya, herbergen ’s werelds absolute hoogtepunt, de Mount Everest. Die berg wordt tegenwoordig zo vaak beklommen dat op de top langere files staan dan op de ring van Kathmandu.

Slechts een handvol mensen voltooit de beklimming op eigen houtje. De meeste Everest-expedities maken gebruik van sherpa’s. Zij zijn niet alleen goede dragers en gidsen in het Himalayagebergte, maar worden ook regelmatig door andere landen ingevlogen om te helpen bij de aanleg van moeilijke bruggen of wegen. Nu is het aan de andere landen om de sherpa’s te helpen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *