Toria / Shutterstock

Toria / Shutterstock

Wereldleiders vragen of iemand adresje kent waar internationale orde gerepareerd kan worden

Wereldleiders zijn benieuwd of iemand een adresje kent die de internationale orde kan repareren. De orde maakte al langer ‘rare geluiden’ in het Midden-Oosten, Afghanistan en de Kaukasus, maar lijkt de laatste tijd definitief de geest te geven. 

‘We dachten dat dat normaal was en dat het vanzelf wel over zou gaan,’ zegt een anonieme regeringsleider. “Soms moest je er even in blazen of schudden, of zoals de Amerikanen graag deden: er een klap op geven. Maar er lijkt nu toch wel meer aan de hand. We zien de laatste tijd veroveringsoorlogen en aanslagen die heel specifiek tegen onschuldige burgers zijn gericht. Volgens de handleiding zou dat niet moeten kunnen.”

De huidige internationale orde is een exemplaar uit 1945 dat in 1989 nog een keer grondig gerenoveerd is. De regeringsleider blikt terug: “We weten dat je zo’n geopolitieke orde eigenlijk beter moet onderhouden, maar je weet hoe dat gaat: je hebt het te druk met binnenlandse aangelegenheden, en dan is de integriteit van internationaal gerespecteerde grenzen en de bescherming van burgerbevolking het eerste dat er bij inschiet.”

“We hebben echt een handig type nodig dat er op tijd bij is en voorkomt dat er geen rookvorming ontstaat. Hij is best oud, onze internationale orde, maar het is best een mooi ding. Ik zou zeggen: de beste die we tot nu toe gehad hebben.”

Mocht de internationale orde niet gerepareerd kunnen worden, zal gezocht moeten worden naar een nieuw exemplaar. Xi Jinping en Vladimir Poetin hebben laten weten ‘wel belangstelling te hebben’ om een nieuwe uit te zoeken.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *