Shutterstock / Dutch_Photos

Shutterstock / Dutch_Photos

Vroeger waren de zwaarste zomerstormen ooit gemeten minder erg

Vandaag trok volgens metingen een zwaarste zomerstorm ooit over ons land. En dat is heel hard aangekomen. Bij veel Nederlands beklijft het gevoel dat vroeger de zwaarste stormen ooit gemeten veel minder erg waren.

“Ik kan me nog heugen dat ik als kind nog gewoon naar school ging tijdens een zwaarste zomerstorm ooit. En natuurlijk viel er dan hier en daar wel een tak van een boom, maar die chaos van een zwaarste storm ooit zoals je die nu ziet, dat was toen echt nog niet”, vertelt Myrna, die vandaag niet naar haar werk kon omdat al het openbaar vervoer eruit lag en ze de weg niet op kon.

De perceptie dat de zwaarste stormen ooit gemeten vroeger minder erg waren, is vooral iets van de oudere generatie, zegt weerpsycholoog Inge Bouwmeester. “Het lijkt toch een gevoelskwestie. Als je het nu bijvoorbeeld aan iemand van 15 vraagt, dan zal die persoon antwoorden dat er gevoelsmatig misschien wel iets verschil in zit, maar dat er al sinds zijn of haar jeugd bomen uit de grond worden gesleurd door extreem weer.”

Data wijzen echter uit dat de zwaarste stormen ooit gemeten wel degelijk zwaarder zijn dan eerdere zwaarste stormen ooit. Sterker nog, de storm van vandaag zou nog weleens de zwaarste zwaarste zomerstorm ooit kunnen zijn.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De zwaarste zomerstorm ooit moet nog komen. Het is echter nog niet duidelijk wanneer hij gaat komen. Stormdeskundigen voorspellen ergens tussen morgen en de toekomst.
Derhalve verhogen wij alvast flink de premie voor stormschade.

Reageer