fokke baarssen / Shutterstock

fokke baarssen / Shutterstock

Moeten drugscriminelen wel in zee gaan met Urkse vissers?

Er komen steeds meer verontrustende berichten naar buiten over drugscriminelen die zich zouden inlaten met Urkse vissers. Veel mensen maken zich zorgen, ze vragen zich af of de Urkse vissers geen slechte invloed zullen hebben op de criminelen.

Die angst is terecht, stelt criminoloog Olga Verhulst. “In het begin heeft de omgeving van zo’n crimineel vaak niet door wat er aan de hand is. Het begint ook altijd klein, harinkje happen aan de kade. Maar de Urkse visserij is goed georganiseerd, je wordt daar als crimineel razendsnel ingezogen. Voor je het weet staan ze in een bootje midden op zee jouw pakketjes met onversneden cocaïne uit het water te vissen.”

Voormalig drugskoerier Rico (37) zegt dat de verleiding om met Urkse vissers in zee te gaan simpelweg te groot is. “Je kan niet zomaar ‘nee’ zeggen tegen die lui. Mensen hebben niet zelf meegemaakt dat zo’n visser met zijn bootje voor je huis aanmeert. De risico’s in de internationale drugshandel zijn groter geworden, dus zeker als je nog jong bent zijn die beloftes van betrouwbare en goedkope koeriers uit zo’n schattig vissersdorpje zeer aantrekkelijk.”

Rico voegt eraan toe dat de meeste drugscriminelen trotse smokkelaars zijn.  “Drugssmokkelaars durven er vaak niet voor uit te komen dat ze hun werk spannend vinden en om hulp te vragen.”

Het grootste probleem is volgens Verhulst dat het ontzettend moeilijk is voor drugscriminelen om hun banden met de Urkse visserij door te snijden. “Als je met ze wil samenwerken is alles leuk en aardig en zijn ze je beste vriend. Maar zodra je aangeeft dat je het te gevaarlijk vindt worden allemaal, bedreigen ze je familie. Eruit stappen is niet meer mogelijk. Dan zit je voor altijd aan ze vast. Dat gun je niemand.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

ik zeg: probleem bij de roots aanpakken. Als we de boel nog een graadje meer opwarmen en alle haringen al vóór de paringstijd aanspoelen, dan ben je ook meteen van die vissers af.

Reageer
gravatar

Inderdaad, mensen maken doorgaans hun eigen stiel (en omgeving) kapot.
Boeren maken het boeren kapot.
Politici maken de politiek kapot.

Vult u maar ver in.