NOS

NOS

Moet de NOS gaan voor een talent uit eigen jeugd, of een buitenlandse weerman?

'Een Spaanse weer-hombre kan voor een frisse wind zorgen'

Nu Gerrit Hiemstra heeft aangekondigd te stoppen als weerman bij de NOS, is de discussie over zijn opvolging in alle hevigheid losgebarsten. Weerexperts zijn het niet met elkaar eens: moet zijn opvolger een aanstormend talent uit eigen stal zijn, of is de tijd aangebroken om voor een buitenlandse weerman te gaan?

Oud-weerman Peter Timofeeff voorspelt dat de NOS het dit keer aandurft om een buitenlander aan te stellen: "Afhankelijk van hoe de wind staat, verwacht ik een Noor of een Spanjaard. Dat zou een welkome verandering zijn. Wij denken hier in Nederland soms het weer uitgevonden te hebben, maar ondertussen zitten we al jaren met hetzelfde clubje weermannen opgescheept en wordt de kloof met Spanje en Scandinavië steeds groter. In Spanje hebben ze ondertussen woestijnen, in Noorwegen fjorden en taiga's. Het lijkt me heel interessant om die invloeden eens terug te zien in een voorspelling voor pak 'm beet Limburg, of De Wadden."

Helga van Leur voorspelt dat het niet zover komt: "Het zou volgens mijn modellen niet moeten gaan om nationaliteit, maar om kwaliteit. Mij lijkt een Spanjaard heel lastig, denk alleen al aan de communicatieproblemen. 'Serán 20 grados en la costa', dan weten ze aan de kustprovincies in feite nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Nee, als ze bij de NOS slim zijn, dan geven ze jong talent de kans. Ik ben ook jong begonnen bij RTL4, en heb hen uiteindelijk een hele mooie transfersom opgeleverd toen ik daar vertrok. Je moet ook naar het financiële plaatje kijken."

Bij de NOS zijn ze er nog niet over uit, maar weten ze wel dat ze graag eens in zee zouden gaan met een moderne weerman: "De afgelopen decennia hebben we altijd weermannen gehad uit de praktijk, oude doorleefde mannen die voorspelden op basis van een natgemaakte vinger omhoog in de wind. Dat heeft ons ver gebracht, maar we zouden nu graag eens het vertrouwen geven aan een laptopweerman. Iemand die uitgaat van de data. Dan maakt het ons niet uit of hij uit Mozambique of Medemblik komt."


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Sinuosidade? Google Translate? aerospace? trashery? Left arm did not break in the laundry, card wash linen, the foot without a bass, jenever can tell. Accounts no answer if it is not as broadcast, sign off or out sait Auden lemon Breeze, banks no cathedral, twitch takk tag to disabled renoamerit, stolen herit as outside runway, vanity will all prevail their order, excuse for technique, as to effort is first.

Reageer
gravatar

Ze moeten gaan voor een negertransvrouw in een rolstoel. Met een hoofddoekje. En een hazenlip. Och man, ik kom zowat klaar.

Reageer