Corona Borealis Studio / Shutterstock / Oek de Jong

Corona Borealis Studio / Shutterstock / Oek de Jong

Oek de Jong-fans richten ravage aan in binnenstad Amsterdam na verlies Libris Literatuurprijs

Oek de Jong-fans hebben een ravage aangericht in de Amsterdamse binnenstad nadat hun ‘maestro’ de Libris Literatuurprijs niet won. Toen Anjet Daanje er vandoor ging met de prestigieuze prijs, gingen groepen ‘Oeligans’ de straat op en probeerden ze cultuurhuis Felix Merites te bezetten. Meerdere boeken gingen in vlammen op, de ME moest uitrukken om de gemoederen tot bedaren te brengen.

Aanwezigen in het Felix Merites omschreven de sfeer rondom het cultuurhuis, waar veel Oek de Jong-fans zich hadden verzameld, van begin af aan als “bijzonder grimmig”. De politie was vanaf het weekend al in opperste staat van paraatheid, nadat er in de Volkskrant een column verscheen waarin Anjet Daanje tot topfavoriet werd gebombardeerd. Dat het zo uit de hand zou lopen – met vernielingen in het Centraal Station en vuurwerkbommen – was echter niet voorzien.

De harde kern van de Oeligans, die overwegend bestaat uit zestigplussers, liet zich al gelden toen Oek de Jong slechts nog op de shortlist van de Libris Literatuurprijs stond. Andere genomineerden ontvingen toen al intimiderende berichten van Oek de Jong-fans waarin hun werk werd neergesabeld en ze gewezen werden op continuïteitsfouten in vroeger werk.

Oek de Jong zelf heeft afstand genomen van de gewelddadige tak van zijn fanschare. “Dit heeft wat mij betreft niks meer met literatuur te maken”, aldus de gelauwerde schrijver.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb, na ampel overleg, voorlopig geen boeken van Oek de Jong bij de Gemeente Bibliotheek te lenen.

Reageer