Het Van Gogh Museum in Amsterdam krijgt de beschikking over een aantal unieke werken van Vincent van Gogh. Het gaat om verloren gewaande schilderijen uit zijn passief-agressieve periode, die zich afspeelde in 1888. De schilderijen werden deze week ontdekt op een zolder in Parijs.
Museumdirecteur Emilie Gordenker kan haar geluk niet op: "Omdat zijn passief-agressieve levensfase niet zo lang duurde, namen we aan dat er niet veel schilderijen bewaard waren gebleven. En dat vonden we jammer, want de periode drukte een flinke stempel op hoe hij zijn leven toen heeft beleefd. Uit het feit dat hij in dat jaar zijn oor afsneed, weten we bijvoorbeeld dat hij moeizame relaties met zijn omgeving onderhield. Dat oor was dan zijn passief-agressieve manier om te zeggen: 'Ja hoor, jullie weten het natuurlijk allemaal wel weer beter!' Maar tot nu toe ontbrak het aan schilderijen waarin we die karakterologische ontwikkeling terugzagen."
Tot de bijzondere ontdekking op een Parijse zolderkamer van een overleden kunstverzamelaar. Het zou gaan om zeker tien originele Van Goghs, allen uit 1888. "En ik ben er trots op dat we die mogen exposeren in ons museum", glimt Gordenker. "Ik heb inmiddels twee van deze werken zelf gezien en ze zijn wat mij betreft echt typerend voor zijn mindset in die tijd. Het zelfportret Ik doe het wel weer zelf sprong er voor mij echt uit. Maar ook Nou, laat dan maar, een korte onafgemaakte schets van een compleet verregend terras, is onmiskenbaar een passief-agressieve Van Gogh."
Gordenker hoopt stiekem dat er ooit nóg latere werken van Van Gogh worden ontdekt: "In zijn laatste levensjaren 1889 en 1890 was het passieve randje er wel af en had hij een ronduit agressieve periode. Zó agressief zelfs, dat hij alles wat hij nog schilderde gelijk verbrandde. En juist vanaf zijn overlijden in 1890 zit hij weer in een hele passieve fase waarin hij helemaal niks heeft gemaakt. Ach, als we ooit nog eens een schilderij uit zijn passieve óf agressieve periode zouden kunnen tentoonstellen, dat zou de kers op de taart zijn."
Wees op uw hoede voor fq alias noqa, anders is het dice advised van Beckett en Grass ook waardeloos papier. Helaas staan hier nog pijlen zo achertevoren van achterom een huis, tuin en een frituurpan. Scheermes en tuinknollenfamtastiek, jaloezie okee maar deze zijn nieso holladijee.
Wij komen volgende maand met nieuwe inzichten over Van Goghs genderfluïde periode. Hou de berichten op de deugende kanalen in de gaten!
Ja, hoogste tijd!!
Er moet wel iets aan hem zijn.
Wij omarmen hem graag!
Tegen het einde van zijn puberteit schreef Vincent van Gogh in zijn vele brieven aan zijn broer diverse symptomen die passen bij bipolaire stemmingsstoornis samen met borderline persoonlijkheidsstoornis, later versterkt door ondervoeding en alcoholverslaving.
Passief-agressief? Ik geloof niet dat Vincent dat mankeerde.
Th*o loog? * = e
De naam van de broer vaan Vincent mag in reacties niet worden vermeld!
Th*o (* is de letter e) was toch geen vaan van Vincent? Of wel?
Ik vrees dat de reactie van De Speld zich wederom voor de gek heeft laden houden door Bert Bokhoven. Dit keer onder het mom van Emilie Gordenker, zogenaamd als directeur van het Amsterdamse Vincent van Gogh museum. In werkelijkheid is dat mevrouw dr Emilie Gordenker!
Ik zie dat de naam is aangepast, na mijn reactie.
Dus mijn vorige reacties wissen.
SONJA!
JIJ gaat weer door jouw eigen valse bedenksels de mist in.
Altijd die gemene, onterechte kritiek op met naam genoemde redacteuren van De Speld.
Volgens mij ben jij ook geen familie van Van de Buren.
Jij moet je kapot schamen!
DIE IRRITANTE “REACTIES” VAN JOU MOETEN NU STOPPEN. NU DIRECT EN VOOR ALTIJD!
ZWIJG VOORTAAN!
Zo niet, dan lees je mijn dreigementen wel in jouw e-mail!
Namens alle lezers
Ho-ho…
Ho-ho… Inderdaad kritische AVRO-collega. Je hebt gelijk. Mijn twee reacties na mijn eerste redactie was volslagen onnodig.
De oorzaak was waarschijnlijk passieve-agressie oftewel een vermomd vijandbeeld.
De bizarre scheldpartij daaronder is dit keer gelukkig niet van een familielid.
Groetjes
Een klef kadetje is geenszins een goed verzetje.
Maaintzet, een soort stemming, zeg maar.