CC BY-SA 2.0: Ron Kerkhoven

Onderzoek: Vincent van Gogh zou een ijzersterke webredacteur geweest zijn

'Van Gogh had alles in zich om een hele grote te worden'

De dode kunstschilder Vincent van Gogh had een van de grootste webredacteuren van deze tijd kunnen zijn. Dat concludeert kunsthistoricus Erica Vlonders in haar deze week te verschijnen proefschrift.

“Vincent van Gogh had alles in zich om een hele grote te worden”, zegt Vlonders. “Uit de correspondentie met zijn broer Theo bleek dat hij extreem taalvaardig was, heel inventief ook. Hij speelde in feite met taal. Daarnaast blonk Vincent uit in het nadenken over hoe beeld je boodschap kan versterken. Dat is natuurlijk superwaardevol is voor het webredactieschap. Met zijn oog voor compositie had hij moeiteloos en snel gratis beeld op het internet gevonden, om de artikelen die hij online plaatste er aantrekkelijk uit te laten zien. Ook handig voor merken die meer met video willen doen.”

Lange tijd werd echter in academische kringen betwijfeld of Van Goghs mentaliteit wel hands-on genoeg zou zijn om hem echt een gigant in de wereld van online content te laten zijn. Vlonders: “Het moderne medialandschap verlangt inderdaad dat mensen zich flexibel opstellen, fair naar het team toe, maar ook fair naar het merk waarvoor ze werken. Een belangrijk debat binnen deze discussie gaat er dan ook over of Vincent zijn eigen idealen had kunnen laten varen om zich dienstbaar op te stellen richting het merk of medium waarvoor hij werkte. Maar uit nieuwe correspondentie van mensen om hem heen te bestuderen heb ik kunnen concluderen dat hij het ook op dit vlak uitstekend zou doen – hij kon namelijk heel goed naar anderen luisteren. Hij was een man vol passie en van de lange adem – ideaal om je online presence gestaag te te laten groeien, én uit te bouwen!”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Na het dagboek van Anne Frank zijn de brieven van Vincent een trendsetter voor de Nederlandse literatuur. Iedereen beschrijft zijn eigen ondergang.

gravatar

Ik spreek nog net niet van plagiaat, maar haar proefschrift ruikt wel érg sterk naar mijn dissertatie uit 1989, waarin de Maya’s als magnifieke communicators met emoji-capaciteiten uit de verf komen.

Reageer
gravatar

Ook in een groot deel van zijn werk kun je zijn affiniteit met computerbeeld terugvinden.

Zo schilderde hij zelfs al in pixels en met miljoenen kleuren. Hij was ook de eerste nerd.

Reageer
gravatar

Wat een interessante story kan dit zijn voor de talkshow van Eva Jinek.

Ze zal helemaal uit haar bol gaan met haar infantiele waardeoordeel of het ‘leuk’ of ‘lief’ is.

Dat is haar enige norm die ze hanteert .

Corrie.

Reageer
gravatar

Och och, de media zijn onze oer-Hollandse meesters weer aan het bashen.

Het is al erg genoeg dat we in ons eigen landje niet meer in alle rust van deze iconen van de Gouden Eeuw kunnen genieten.

Corrie.

Reageer
gravatar

Zo geniet ik ook vaak van de reacties van mijn publiek. Het grootste compliment kreeg ik nog wel van een mevrouw die me in vertrouwen vertelde, dat ze eigenlijk meer van grunge houdt, maar dat ze mijn kleding erg mooi vond! Kijk, daar doe ik het nou voor!

Reageer