Dutchmen Photography / Shutterstock

Dutchmen Photography / Shutterstock

Marechaussee gaat vibe-check doen nu etnisch profileren verboden is

Nu het gerechtshof in Den Haag de marechaussee heeft verboden etnisch te profileren bij  de controle van onder meer vliegtuigpassagiers en treinreizigers stapt het krijgsmachtdeel over op vibe-checks.

“De vibe-check als controlemiddel is iets vriendelijker en maatschappelijk geaccepteerder dan etnisch profileren”, zegt een woordvoerder van de marechaussee. “Je voelt simpelweg aan iemands vibes of je die persoon wel of niet aan verdere controle gaat onderwerpen. Iedereen is natuurlijk welkom, maar we willen wel zoveel mogelijk voorkomen dat mensen met ‘bad vibes’ hier de boel komen verzieken.”

Dat de term ‘vibes’ een beetje vaag over kan komen snapt de woordvoerder ook wel. “Iemands vibe, dat is een gevoel he. Het hangt af van allerlei factoren, zoals iemands gezicht, iemands kleding, iemands hele houding, waar iemand voor je gevoel vandaan komt, de ‘cultuur’, ja, wat voor accent je denkt dat diegene heeft, gewoon echt de vibe die iemand je geeft wanneer je ‘em ziet.’’

Dat dit ruimte geeft voor eigen invulling van de leden van het corps is volgens de woordvoerder niet erg. “Je moet mensen niet te veel in hokjes stoppen, niet te veel van te voren wantrouwen, maar er juist op vertrouwen dat zij vanuit persoonlijke ervaring en overtuiging een mooi afgewogen vibe-check uitvoeren op reizigers die het land in willen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *