Shutterstock / www.hollandfoto.net

Shutterstock / www.hollandfoto.net

Shell nuanceert recordwinst: ‘Het is maar geld, dat gaat ook ons straks niet redden’

Shell heeft afgelopen jaar een winst van 38 miljard euro geboekt. Dat is de hoogste winst ooit voor het olieconcern, maar toch blijft Shell nuchter onder dat astronomische bedrag. “Het is maar geld, ook dat gaat ons straks niet redden als de klimaatverandering niet meer te stoppen is.”

“Als ik heel eerlijk ben vind ik het een beetje ordinair dat iedereen het alleen maar over geld heeft. Alsof dat het enige is wat er toe doet”, legt Wael Sawan, de nieuwe topman van Shell uit. “Natuurlijk is het leuk om zoveel geld te hebben, dat ontkennen we ook niet. Het is zeker een stuk eenvoudiger om een multinational te runnen met een aardige hoeveelheid centen op zak. Maar laten we in het oog houden wat echt belangrijk is: de gezondheid van onze planeet, de natuur, onze kinderen. Allemaal zaken die in de toekomst ernstig bedreigd worden, en daar verandert geld niet zo veel aan. Al heb je 38 miljard euro.”

Saman betoogt dat het beter zou zijn minder te spreken over welvaart in financiële zin en de focus te leggen op een bredere vorm van welzijn. “We moeten geld niet belangrijker maken dan het is: ook die 38 miljard euro gaat ons niet redden. Als onze raffinaderijen straks overstromen, als onze pompstations straks spontaan ontbranden door de verzengende hitte die overal ter wereld om zich heen zal grijpen, dan hebben we helemaal niets meer aan al dat geld. Dan zijn we net zo hulpeloos als de eerste de beste arme boerenpummel uit Nigeria.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Misschien kan Shell dan vast nú een beetje aan de klanten denken en de prijzen laten zakken aan de pomp? Dan heeft iedereen er nu nog wat aan, voor dat de boel ontploft, zoals gezegd. Maar op een of andere manier zijn de aandeelhouders het daar vast niet mee eens. Graaiers zijn het!

Reageer
gravatar

Ons pensioenfonds is gelukkig tijdig uit Shell gestapt. We draaien dan wel mega-verliezen, maar we zijn wel woke. Voor onze deelnemers. Die we niks hebben gevraagd.

Reageer