Shutterstock / Ranta Images / Galina Zhigalova

Shutterstock / Ranta Images / Galina Zhigalova

De Pin concludeert: kale man met baard net zo kaal als kale man zonder baard

We hebben het ons allemaal wel eens afgevraagd: is een kale man met baard nou eigenlijk minder kaal dan een kale zonder gezichtsbeharing? De Pin concludeert van niet. Hier de feiten en cijfers over dit oeroude vraagstuk op een rij.

Zijn hoofdhuid glimt in de zon maar aan zijn wangen en kin hangt trots een toef haar: de kale man met baard lijkt zo op het eerste gezicht misschien minder kaal. Uit een lezersenquête van De Pin blijkt echter dat 82% van de respondenten het oneens is met de stelling: “Een kale man met baard is minder kaal dan zonder baard”. Een interessante bevinding uit onze enquête is bovendien dat een man met zeer verdund haar als kaler wordt gezien dan een volledig haarloze man.

Het hoofdvraagstuk is bestudeerd door wetenschappers van de afdeling psychologie van de UvA en wordt door hen het ‘optische illusie effect’ genoemd. “In feite is dit een klassiek voorbeeld van gezichtsbedrog”, aldus hoogleraar psychologie Sophie Ram. “Dit effect wordt uiteraard versterkt als de man in kwestie een hoofddeksel draagt. Maar ze zijn echt even kaal.” Hoogleraar Ram vult aan dat er een verband lijkt te zijn tussen het contrast van lichaams- en hoofdbeharing en de aantrekkelijkheidsfactor van een man. “Een man die enorm behaard is op zijn lichaam, maar geen hoofdbeharing heeft, wordt als onaantrekkelijker gezien”. Van compensatie tussen hoofd- en lichaamshaar blijkt dus geen sprake.

Thomas (27) kan zich hier niet in vinden. Hij en honderden andere mannen over de hele wereld zijn lid van de Facebookgroep ‘Justice for the smooth headed with beards’. “Nee, ik ben toch écht minder kaal met deze enorme baard en bos borsthaar dan zonder. Wij identificeren ons dan ook niet met het woord ‘kaal’. Dat hoort meer bij haarloze mannen zonder baard en borsthaar”, aldus Thomas.

De Pin moet echter concluderen dat volgens de relevante feiten en cijfers een kale man met baard net zo kaal als kale man zonder baard.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *