Shutterstock / Aquarius Studio

Shutterstock / Aquarius Studio

Stikstof in chipszakken: kunnen we het stikstofprobleem oplossen door meer chips te eten?

Voor de houdbaarheid van onze chips wordt in elke zak stikstof gespoten. Dat is ook de reden dat zakken chips niet helemaal gevuld zijn met chips. Experts buigen zich daarom massaal over de vraag: kunnen we het stikstofprobleem oplossen door meer chips te eten?

De Radboud Universiteit deed de afgelopen maanden onderzoek naar deze kwestie. “Ons idee was: hoe meer zakken chips, hoe meer stikstof we nodig hebben, hoe minder stikstof er in de natuur terechtkomt”, vertelt onderzoeker Lina van Rijthoven. “Onze hele team is veldonderzoek gaan doen met het eten van gigantische hoeveelheden chips. Chips bij het ontbijt, chips bij de lunch, chips als snack, chips bij het eten, chips als toetje.”

De conclusie van het onderzoek is dat de netto stikstofwinst minimaal is. Als alle Nederlanders twee zakken chips per dag zouden eten, kunnen er op jaarbasis wel een paar bouwvergunningen voor flats worden vergeven. De aloude leus ‘in chips kun je niet wonen’ is daarmee simpelweg niet waar.

Chipsliefhebber Repke uit Gouda laat weten zich desondanks de komende tijd volledig te richten op het oplossen van het stikstofprobleem door chips te eten. “Een onderzoek van een paar maanden is ook niet helemaal representatief natuurlijk. Alle beetjes helpen, zeg ik altijd maar. Ik ga de komende periode keihard m’n best doen en hoop dat we dan wat meer resultaat zien. Als dat betekent dat ik als ontbijt een zak Doritos moet eten, dan is dat maar zo. Alles om het stikstofprobleem op te lossen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb altijd gedacht dat zoogdieren, zoals mensen, evenveel stikstof uitademen als ze hebben ingeademd. Bovendien is stikstof niet het probleem maar stikstofverbindingen, als NOx en NH3 (ammoniak).