Shutterstock / michelangeloop

Shutterstock / michelangeloop

Skivakantie in gevaar: klimaatverandering raakt de rijken het hardst

De winters worden steeds warmer en daarmee raken de skivakanties in gevaar. Dat bewijst nog maar eens wat we eigenlijk al wisten: klimaatverandering raakt de rijken altijd het hardst.

‘Het is heel oneerlijk’, zegt de 28-jarige Rosanne uit Baarn. Ze moet het dit jaar in Oostenrijk opnieuw doen met pistes van opgespoten sneeuw. ‘Waarom nu precies onze skivakantie? De 1 procent moet weer alle klappen vangen en de 99 procent kan fluitend het leven door. Ik heb het gevoel dat die enorme groep mensen daar niet genoeg bij stilstaat.’

‘Het is heel goed dat deze beelden worden gedeeld’, zegt ook de 58-jarige skifanaat Alfons. ‘Groene weiden met een klein spoor nepsneeuw, zonder jas de piste afdalen, voor ons is dat iedere dag van de vakantie de harde realiteit, maar andere mensen zullen hier nooit zelf mee te maken krijgen. Daarom is het belangrijk dat wij ons verhaal vertellen.’

‘Het is domweg ironisch’, meent Alfons. ‘Wij doen verreweg het meest om het broeikaseffect te versterken, maar ondervinden nu wel de grootste nadelen. Vroeger zette ik op wintersport altijd de champagne buiten, maar als ik dat nu doe wordt de fles nauwelijks koud. Daar betaal je toch geen honderden euro’s voor, voor een glas lauwe pis. Maar daar hoor je de jan modaal dan weer niet over.’

Rosanne is iets optimistischer dan Alfons. Zij denkt de komende jaren nog wel te overleven, ondanks de klimaatgerelateerde ontberingen. ‘We hebben een groot aanpassingsvermogen, dat wordt nog weleens onderschat. Ik pak nu gewoon het vliegtuig zodra er ergens een vlokje sneeuw valt. Nu kan dat nog en die ervaring kunnen ze dan later in ieder geval niet meer van je afpakken.’

Klimaatverandering of niet: jij blijft skiën! Maar hoe lang houd jij het vol? Speel onze game en kom erachter.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *