Studio Speld: Casper Steenbergen & Shutterstock

Studio Speld: Casper Steenbergen & Shutterstock

Oostenrijks dorp gaat kolossale koepel over skigebied plaatsen om laatste beetje sneeuw te behouden

Volgens onderzoekers dreigt een sneeuwtekort in de helft van alle skigebieden in Europa als gevolg van klimaatverandering. Het Oostenrijkse dorp Würschingserland – vermaard om de vele rode skipistes – is daarom van plan om maatregelen te nemen. De burgemeester heeft aangekondigd dat ze een kolossale koepel over het skigebied wil plaatsen om het laatste beetje sneeuw te behouden én meer toeristen te trekken.

“‘Würschingserkugel’, zo willen we het gaan noemen”, vertelt burgemeester Katharina Bauer trots. “We hebben allerlei spectaculaire foefjes en effecten bedacht, zo kunnen we straks kunstmatig één keer per dag de grond laten schudden zodat de sneeuw omhoog komt en door de lucht vliegt. Vervelend voor de mensen die dan aan het skiën zijn, maar het levert schitterende plaatjes op.” Diezelfde wintersporters kunnen tijdens hun verblijf kiezen voor skipassen met toegang tot de hele koepel, de halve koepel of een kwart koepel. Voor de absolute daredevils krijgt Würschingserkugel een speciale zwarte piste, waarbij je van de top van de koepel naar beneden kan kletteren.

Burgemeester Bauer verwacht dat de koepel veel bekijks en bezoekers trekt. “Würschingserkugel moet een impuls aan de hele regio geven. Het wordt wel een flinke opgave om de koepel op wintersporttemperatuur te houden”, vervolgt ze. “Helemaal als dat felle zonnetje de gehele maand maart aan de strakblauwe lucht staat. Maar bij een kolossale koepel horen kolossale generatoren, om de boel onder het vriespunt te houden. Alles om dat laatste beetje sneeuw te redden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.