Flickr - Jassen

Flickr - Jassen

Oudere generaties bang dat in nieuw pensioenstelsel iets overblijft voor jonge mensen

De Tweede Kamer is akkoord met de invoering van een nieuw pensioenstelsel. Een historisch akkoord maar veel oude mensen zijn kritisch: ze zijn bang dat er in het nieuwe systeem iets overblijft voor jonge mensen.

“We hadden het beste pensioenstelsel van de wereld”, verzucht oud-treinmachinist Jan (72). “Jonge mensen leggen in, oude mensen gaan op vakantie. Net zolang tot het geld op is en mijn generatie overleden. Waarom zouden we dat nu gaan aanpassen?”

Ook zorgbestuurder Carolien (73) vreest dat het nieuwe pensioenstelsel een ramp wordt. “Soms lig ik midden in de nacht wakker in mijn vakantiehuis in San Sebastián en vraag ik mij af: blijft er voor mij wel twee keer zoveel over als ik zelf heb ingelegd?”

Mediatrainer Sjoerd (69) heeft een brandbrief geschreven naar de Eerste Kamer. “Ik maak mij zorgen over waar het heengaat met dit land. Want zo ga je niet  mensen boven de vijfenzestig om. Onze ouders hebben dit land nog opgebouwd.”

Toch maken ouderen zich wel een beetje zorgen de toekomst van mensen die nog niet met pensioen zijn. “Als wij straks minder krijgen dan waar we op gerekend hebben moeten we ons spaargeld aanspreken en dan kunnen we dat dus niet meer nalaten aan onze kinderen”, zegt Carolien. “Dan moeten wij onze koopwoningen opeten. Dat is toch niet solidair? Wij willen leven in een land waarin iedereen de kans krijgt een koopwoning te erven van zijn ouders. Het zou zonde zijn als de economische golf waar wij toevallig op hebben meegesurft verkwanseld.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tja. Het zou wat zijn hè, dat niet iedereen boven de 67 zich een vakantiehuis meer kan veroorloven. Waar moet het heen met Nederland?

Reageer