NOS

NOS

Complotdenkers in China zeiden dat coronamaatregelen ingetrokken worden ‘zodra het weer kon’

Complotdenkers in China zijn in verlegenheid gebracht door de overheid die na drie jaar nog steeds lockdowns heeft afgekondigd tegen het coronavirus. Sinds het begin van de epidemie roepen complotdenkers dat de geheime agenda van de Communistische Partij is om de zware coronamaatregelen op te heffen zodra dat weer kan ‘om zoveel mogelijk vrijheid voor haar burgers te creëren.’

De aanhangers van dit type complot zijn vooral te vinden in de krochten van het internet. De afgelopen jaren werden ze door de gevestigde media weggezet als krankzinnige idioten die elk begrip van de werkelijkheid kwijt waren. Ze hielden stug vol met de radicale boodschap dat hun overheid op zoek is naar wat ze noemen ‘balans’ tussen vrijheid van de burger enerzijds en gevaar voor de volksgezondheid anderzijds. En waarom? Alleen maar om de burger te bevrijden. Een kleine maar fanatieke aanhang ging mee in dit verhaal.

In werkelijkheid lijkt de Chinese overheid geen voornemens te hebben de coronamaatregelen te versoepelen en klagen veel Chinezen over het leven in een dictatuur.

Volgens de complotdenkers hoeft de huidige situatie niet te betekenen dat de overheid er niet toch een andere agenda op nahoudt. Complotdenker Xio Ling: “Natuurlijk zijn er steden volledig van de buitenwereld afgesloten, maar we zien ook gebieden waar mensen gewoon doodleuk naar buiten mogen en van hun vrijheid kunnen genieten. Maar daar hoor je staatstelevisie weer niet over. Mensen zien op tv hoe een BBC-journalist met harde hand wordt gearresteerd, maar ze krijgen niks te zien van al die mensen die buiten het zicht van de camera’s in vrijheid leven.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *