Shutterstock / goodluz

Shutterstock / goodluz

Polarisatiedeskundigen: je houdt van ze of je haat ze

De polarisatie in Nederland is al jaren buitengewoon hevig en daardoor zien we ze in de media steeds vaker opduiken: polarisatiedeskundigen. Maar wie zijn deze mensen eigenlijk? En wat beweegt ze? Eén ding is in elk geval duidelijk: je houdt van polarisatiedeskundigen, óf je haat ze. Een tussenweg lijkt niet te bestaan.

Uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat 49% van de ondervraagden polarisatiedeskundigen 'geweldig' vindt, en 51% 'helemaal ruk'. “Die verdeeldheid heb ik eigenlijk nog nooit eerder gezien”, zegt presentatrice Joyce Boverhuis. “Als we respondenten vragen naar woorden die zij met polarisatiedeskundigen associeren, dan zie je die verdeeldheid ook terug. Mensen noemen dan termen als 'ziek intelligent', 'teringbekwaam' en 'botergeil'. Maar aan de andere kant zie je ook dat mensen termen noemen als 'droeftoeters', 'pseudo-professoren' en 'hahaha'.”

Ook onder collega's van polarisatiedeskundigen is de verdeeldheid groot. “Ik vind het vreselijke mensen”, zegt polarisatiedeskundigen-expert Bert Bokhoven. “Neem zo’n Bart Brandsma. Wat die soms schrijft, daar lusten de honden geen brood van. ‘En dié is een nazi, en dié is een nazi…’ Ik vind dat echt veel te ver gaan. En andere polarisatiedeskundigen zie ik hetzelfde doen. Ik heb daar helemaal niks mee.”

Bokhoven krijgt van collega’s veel bijval, maar ook bakken kritiek. “Bokhoven moet zijn bek houden”, zegt hoogleraar Sjoerd Dams. “Polarisatiedeskundigen zijn juist geweldig. Lees alleen al het werk van Sjoerd Beugelsdijk, of Eelco Harteveld. Die schrijven echt alleen maar goede dingen. Wat heeft Bokhoven zelf gepresteerd dan? Precies.”

Polarisatiedeskundige Bart Brandsma beschouwt de verdeeldheid als een compliment. “Als mensen zó verschillend op je reageren, heb je blijkbaar iets goeds gedaan”, glimlacht hij.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *