Levranii / Shutterstock

Levranii / Shutterstock

Steeds meer basisscholen vervangen Begrijpend Lezen door Überhaupt Lezen

Steeds meer basisscholen vervingen dit jaar het vak ‘begrijpend lezen’ door het nieuwe vak: überhaupt lezen. Dat blijkt uit een rondgang langs een grote groep basisscholen in het hele land. De scholen denken dat het vorige vak verouderd is en het nieuwe vak beter aansluit bij de tijd van nu.

“We merken toch dat het handig is als leerlingen zodra ze in groep 8 aankomen, een beetje kunnen lezen. In het nieuwe curriculum zullen de leerlingen van groep 7 eerst starten met de aap, noot, mies-leesplankjes en vanuit daar doorvloeien naar het oefenen van de krulletters”, zegt Dennis Wiersma, Minister van Primair en Voortgezet Onderwijs.

Het nieuwe vak sluit ook beter aan bij twee vervolgvakken op de middelbare school: Soms doen alsof je leest tijdens de les en De laatste avond voor het tentamen lezen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Waarom zoveel moeite doen om kinderen uit groep acht hoe dan ook het woord “überhaupt” te leren lezen? Het is fonetisch prima te lezen voor kinderen die aap-noot-mies achter de kiezen hebben. Alleen die dubbelpunt boven de letter “e” kan ze een beetje in de war brengen.

Reageer