Shutterstock / Ground Picture

Shutterstock / Ground Picture

‘Begrijpend scrollen’ nieuw schoolvak voor groep 6, 7 en 8

Vanaf het schooljaar 2025-2026 krijgen kinderen in de bovenbouw van de basisschool het vak 'Begrijpend scrollen', zo maakte het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vandaag bekend. Daarmee hoopt het ministerie het probleem op te lossen dat steeds minder kinderen in staat zijn om te beoordelen waar ze vluchtig langs zijn gescrolld.

In zijn beleidsplan 'Kinderen van nu, burgers van morgen' beschrijft het ministerie van OCW dat er sprake is van een steeds grotere discrepantie tussen de tools die we kinderen aanleren, en wat er daadwerkelijk van hen wordt gevraagd in de maatschappij: ‘’De focus ligt sterk op kwantiteit: zo lang en veel mogelijk scrollen. Daardoor krijgen kinderen in een gemiddelde scrollsessie tot wel honderd flarden van content te zien, waarvan ze naderhand eigenlijk niet goed het grotere plaatje kunnen uitleggen. Met alle risico's van dien: als je de algoritmen verkeerd voedt, kun je eindigen met een totaal niet passende feed op je TikTok.’’

‘Het komende jaar wordt het curriculum rondom het vak begrijpend scrollen verder ontwikkeld. Zeker is al wel dat scholen hun leerlingen een Chromebook, smartphone én tablet moeten aanbieden, zodat de kinderen breed geschoold worden. "Dat vraagt misschien een investering aan de voorkant. Maar je krijgt er digitaal toegeruste burgers voor terug.’’

Op dit moment is het ministerie van OCW nog op zoek naar ongeïnteresseerde docenten die het vak kunnen geven. Helaas is er op de PABO nog geen module die studenten kan voorbereiden op het met een schuin oog lesgeven. ‘’Uiteindelijk is er ook weer niet zoveel voor nodig, maar je moet wel overvallen kunnen opkijken van je telefoon.’’

Wegens gebrek aan succes verlengd! Word nu Vage Kennis om betrouwbaar nieuws nog betrouwbaarderder te maken in deze tijden. Mocht dat je verder niet zoveel uitmaken, maar wil je vooral een gratis boek? Dan krijg je deze maand het jaaroverzicht ‘2023: Toch een Jaar’ erbij als je Vage Kennis wordt. Ga naar speld.nl/abonnementen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Gideon, soms sla je door in je enthousiasme. Het openbaar maken van onze reclame voor Mein Kampf strookt niet met onze vriendschap met Vlad. Hitler was een vijand van de russen. Hij heeft ze nota bene aangevallen! Verder was er niets mis met Adolf, maar je moet het volk niet in verwarring brengen.
Verder niets dan lof voor je werk op de Forumscholen

gravatar

PS
Gideon, Vlad heeft me gisterenavond nog eens uitgelegd hou hij Navalny niet heeft vergiftigd. Hij heeft mij uitgebreide details gegeven over die niet-vergiftiging.
De corrupte elite-pers hoor je daar niet over en scrollt snel door als Vlad de waarheid twittert.